Etelä-Sudanissa viime viikon perjantaina uudelleen alkaneet taistelut osoittavat, että aito halu rauhaan on Etelä-Sudanissa heikko, kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr) sanoo.
Haavisto toimii ulkoministerin erityisedustajana rauhanvälityksessä Itä-Afrikassa. Hänen mielestään kyse ei ole enää tavallisesta sisällissodasta.
‒ Tässä on etnistä vihanpitoa ja laajaa siviileihin kohdistuvaa väkivaltaa. On jo syytä kysyä, pitäisikö presidentti Salva Kiir ja varapresidentti Riek Machari haastaa vastuuseen kansainvälisessä rikostuomioistuimessa, Haavisto pohtii.
‒ On surullista, että nuori valtio tuottaa pakolaisia ja epävarmuutta koko alueelle. Naapurivaltioissakin pelätään heimojen välisiä taisteluja, Haavisto sanoo puhelimitse Kotimaa24:lle.
Etelä-Sudanissa vastakkain olevia nuereita ja dinkoja asuu monen valtion alueella.
Jos taistelut jatkuvat, hallitustenvälinen yhteistyöelin (IGAD) harkitsee Kenian, Etiopian ja Ruandan yhteistä rauhanturvaoperaatiota, joka tulisi presidentti Salva Kiirin ja varapresidentti Riek Macharin taistelevien joukkojen väliin.
‒ Afrikan unioni on tämän jo hyväksynyt ja asiaa on käsitelty YK:n turvallisuusneuvostossa. Kaikki kuitenkin toivovat, että tiistaina alkanut tulitauko pitää ja voidaan palata neuvottelupöytään, Kirkon ulkomaanavun hallituksessa istuva Haavisto toteaa.
Taistelu rauhan puolesta vuonna 2011 perustetussa Etelä-Sudanissa on aiheuttanut monella suunnalla turhautumista. Mistä Haavisto saa voimia uskoa myönteiseen kehitykseen?
‒ On elettävä päivä kerrallaan ja koitettava auttaa ihmisiä niin lähellä heidän kotimaataan kuin mahdollista.
Jubaan tarvitaan hätäapua kiireellisesti
Kirkon ulkomaanavun ulkomaalaiset työntekijät on vedetty taistelujen vuoksi pois Etelä-Sudanista. Paikalliset työntekijät jatkavat kuitenkin työtään, järjestön Itä-Afrikan alue-edustaja Mika Jokivuori kertoo puhelimitse Keniasta.
Kirkon ulkomaanapu tekee maassa rauhanvälitystyötä Etelä-Sudanin kirkkojen neuvoston yhteydessä.
Juuri nyt kiireellisintä on Jokivuoren mukaan saada humanitaarista apua kirkkoihin ja YK:n tiloihin paenneille ihmisille pääkaupungissa Jubassa. Kaupungissa on hänen tietojensa mukaan 15 000‒50 000 ihmistä, jotka ovat etsineet suojaa näistä rakennuksista.
Kun tilanne toivon mukaan jälleen rauhoittuu, Kirkon ulkomaanapu jatkaa ponnisteluja eri osapuolten saamiseksi yhteiseen pöytään valtakunnan, maakuntien ja kylien tasoilla.
‒ Etelä-Sudanin kirkkojen johtajilla on diplomaattistatus. He voivat vaikuttaa myös kulissien takana, Jokivuori sanoo.
Vuosina 2013‒2015 käydyssä sisällissodassa syntyneet haavat olivat juuri alkaneet parantua. Nyt niitä revitään jälleen rikki.
‒ Luottamuksen rakentaminen osapuolten välille kuitenkin jatkuu, Mika Jokivuori vakuuttaa.
Kuva: UN Photo / Eric Kanalstein. Eteläsudanilaiset etsivät suojaa YK:n tiloista viikonloppuna Jubassa.
Ilmoita asiavirheestä