Halonen jäähyväispuheessaan: Uskontojen vuoropuhelua edistettävä

Niinist_ja_HalonenTarja Halonen kävi läpi maailman ja Suomen muutoksia presidenttikautensa aikana ja tasavallan presidentin virkaan astunut Sauli Niinistö piirsi kuvaa tulevan presidenttikautensa toimintaympäristöstä. Niinistö painotti jälleen alkavansa toimia nuorten syrjäytymistä vastaan. Halonen vetosi puheessaan uskontojen välisen vuoropuhelun lisäämiseksi.

Virkansa kahden kauden jälkeen jättänyt Halonen ja tänään virassa aloittanut Niinistö puhuivat eduskunnassa Niinistön virkaanastujaisissa.

– Tuloerojen kasvu näkyi jo vuosituhannen vaihteessa. Jostain syystä sitä ei joko haluttu tunnistaa tai kyetty tunnistamaan riittävästi. Viime vuosina Suomi onkin sitten ollut niitä perinteisesti pienten tuloerojen maita, joissa nyt tuloerot ovat kasvaneet jyrkimmin. Muutos on ollut suuri ja siitä tulee kantaa huolta. Tuloerojen aiheuttama eriarvoisuus on levinnyt laajasti muillekin elämän osa-alueille, Halonen totesi.

Hän sanoi suvaitsemattomuuden ja vihapuheen yleistyneen.

– Kohteena eivät ole vain maahanmuuttajat vaan muutkin vähemmistöt. Viime kädessä vastuussa syrjinnän torjumisesta ovat viranomaiset, mutta vastuu siitä on laajempikin. Se kattaa kasvatuksen, viestinnän, työelämän ja muitakin toimintaympäristöjä. Samalla tulijoiden kotoutumista on parannettava ja kulttuurien ja uskontojen vuoropuhelua on edistettävä. Myös jokainen ihminen voi omalla kohdallaan miettiä, miten hän voisi edistää syrjimättömyyttä, Halonen sanoi.

Niinistö totesi, ettei tohdi väittää, että hyvinvointiyhteiskunnan säilyttäminen on yksinkertainen asia.

– Joudumme kysymään, missä kulkee yhteiskunnan ja yksilön oman vastuun raja, mutta silloinkin muistaen, että perusturva kuuluu jokaiselle suomalaiselle. Välittämistä emme voi ulkoistaa.

– Haluan olla suunnitelmallisesti mukana edistämässä suomalaisen osaamisen ja työn menestystä maailmalla. Haluan myös kannustaa nousevaa uutta yrittäjähenkeä. Kasvun on tapahduttava ihmisen ja luonnon asettamien ehtojen puitteissa. Me tarvitsemme rohkeutta oikeudentunnon kasvuun. Haluan olla rakentamassa ehyttä Suomea, jossa jokainen ihminen on tärkeä ja jossa jokaisella on arvokas paikkansa.

Niinistö muistutti, että yhteiskunnassa on syvä ristiriita. Suomi ikääntyy ja tarvitsee nuoria tekijöitä, mutta samaan aikaan yli 30 000 suomalaista nuorta on kokonaan yhteiskunnan ulkopuolella.

– Tulen kutsumaan kokoon ongelman tuntijoita pohtimaan miten yhdistää parhaiten nuoren oma vastuuntunto, vanhempien vastuu ja ulkopuolinen apu, hän lupasi.

(Kuva: Olli Seppälä)

Lue Halosen puhe

Lue Niinistön puhe

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTässä syyt juutalaisten menestymiselle tieteessä
Seuraava artikkeliSeurakuntalehdessäkin kohua herättäneelle taiteilijalle sananvapauspalkinto

Ei näytettäviä viestejä