Aikojen alussa taivaassa syttyi sota. Hyvät ja pahat enkelit ottivat mittaa toisistaan. Pahat hävisivät ja Jumala karkotti ne alas pimeyden valtakuntiin. Mutta matka taivaan korkeudesta maan syvyyksiin oli pitkä ja pudotus luja.
Jumala pelkäsi – sillä myös paha oli hänen luomansa – että langenneet enkelit murskautuvat pudotessaan maan pinnalle. Senpä vuoksi Jumala kutsui luokseen pienen hyönteisen.
– Minä annan sinulle taidon tehdä isoja ja näyttäviä verkkoja, jos teet niitä paljon ja nopeasti.
Hyönteinen suostui luonnollisesti Luojansa toiveeseen ja alkoi tehdä kauniita pitsikuvioita ympäri metsiä ja niittyjä.
Kun verkot olivat valmiit, alkoi hurja humina ja rapinaa, kun langenneet enkelit putosivat suojaverkkojen läpi omaan valtakuntaansa.
Hämähäkin verkolla on siis oma, hieman synkkä menneisyytensä, mistä johtuen ihmiset usein kavahtavat noita kahdeksanjalkaisia luojanluomia.
Hämähäkit ovat erityinen hämähäkkieläinten ryhmä, joka jakautuu kolmeen lahkoon. Hämähäkkilajeja tunnetaan liki 44 000, mutta läheskään kaikki lajit eivät ole vielä tieteelle tuttuja.
Suomessa tavattavista liki 650 hämähäkkilajista tunnetuimpia ovat ristihämähäkit. Niiden kutomat verkot ovat pyöreitä ja symmetrisiä ratasverkkoja. Nimensä nämä hämähäkit ovat saaneet siitä, että niiden takaruumiissa on enemmän tai vähemmän selvästi erottuva ristikuvio.
Tavallisimpia ristihämähäkkien edustajia on aitoristihämähäkki (Araneus diadematus), jota myös ristilukiksi kutsutaan.
Risti hämähäkin selässä on herättänyt ihmisissä erilaisia pelkoja ja laittanut mielikuvituksen laukkamaan.
Hämähäkinverkkoa kannattaa pysähtyä katsomaan. Samalla ehkä näkee itse pitsinnyplärin. Viisaudessaan Luoja sellaisenkin loi.
Juttu on julkaistu aikaisemmin Kotimaa-lehdessä.
Ilmoita asiavirheestä