Kirkkovuosi, valon ja joulun odotus alkoivat juhlallisesti Hämeenkosken kirkossa, kun tekstiilitaiteilija Helena Vaarin suunnittelemat ja valmistamat valkoiset kirkkotekstiilit otettiin käyttöön ensimmäisenä adventtina. Taiteilija valmisti vuosina 2003–04 vihreät ja punaiset liturgiset tekstiilit Hämeenkosken remontoituun kirkkoon. Kahden vuoden päästä on violetin värisarjan vuoro.
– On aina ilojuhla, kun saa suuren työn valmiiksi. Hämeenkoski on paikka, jossa olen syntynyt, ja jossa äitini ja monet sukulaiseni edelleen asuvat. Siksi se on minulle erityisen tärkeä, Helena Vaari kertoo.
Vaarin tekstiileissä kristillinen symboliikka on tärkeässä osassa.
Hämeenkosken kirkossa keskeinen symboli on Kristus-elämänpuu, joka näkyy myös kirkon alttaritaulussa. Vaari valitsi lehmuksen vihreään liturgiseen väriin kuvaamaan elämänpuu-symbolia, koska lehmuksia kasvaa paljon Hämeenkosken kirkon ympäristössä. Punaiseen väriin häntä inspiroi niin ikään Hämeenkoskella yleinen pähkinäpensas. Valkoisissa tekstiileissä ”pohjolan palmu” eli paju kumartaa Jeesus-lasta. Tekstiileihin on kirjottu myös amarylliksiä, tulppaaneja ja ruusuja.
– Paju sopii myös joulun aiheeksi. Se liittää yhteen joulun ja pääsiäisen. Paju kertoo elämän alusta ja pieni pajunkissa on kuin silkkinen valonlähde. Vihreät lehdet tuovat mieleen kevään ja kasvun. Paju on erittäin sitkeä kasvi, niin on Jumalan rakkauskin, taiteilija tulkitsee.
Laadukkaan kirkkotekstiilin pitää olla myös hyvin istuva ja ergonominen. Myös kestävyys ja korkealaatuiset materiaalit ovat tärkeitä.
– Huolehdin aina siitä, että esimerkiksi stola ei saa kutittaa tai hiertää niskasta työssä olevaa pappia.
Helena Vaari käyttää töissään harvinaista kirjontatekniikkaa, joka muistuttaa parsimista. Tämä tekniikka on paitsi kaunis, myös lisää kankaan kestävyyttä.
Kuvat: Juha Tanhua
Ilmoita asiavirheestä