Kun hauta-aika päättyy, seurakunnan on ilmoitettava siitä omaisille haudalla sekä paikkakunnalla yleisesti leviävässä sanomalehdessä. Näin määrätään kirkkolaissa. Jos omaiset eivät ota yhteyttä seurakuntaan jatkaakseen hauta-aikaa, hauta palautuu seurakunnalle.
Mutta mitä tehdä vanhoille hautamuistomerkeille, joita omaiset eivät halua? Muistomerkkien hävittämisestä kirkkolaissa ei sanota mitään. Seurakunnilla onkin vaihtelevia käytäntöjä sen suhteen, mitä ne tekevät kiville.
Metsästä löytyi kivikasa
Viime sunnuntaina Outokummun metsästä mustikoita etsinyt marjastaja törmäsi kasaan hautakiviä. Maakuntalehti Karjalainen selvitti, että kivet ovat Outokummun Rauhamaan hautausmaan käytöstä poistettuja hautakiviä.
Seurakunnan talouspäällikkö Sirpa Heikkilä kertoo Kotimaalle, että seurakunta on vienyt poistettuja hautakiviä metsään parikymmentä vuotta.
– Kivet on aikanaan viety sinne jonkinnäköiseen rivistöön. Jossain vaiheessa on käynyt niin, ettei ole seurattu, että kivet olisi laitettu järjestykseen nimet alaspäin. Onko tänä tai viime vuonna joitakin viety, jotka sitten ovat jääneet niin päin, että nimet ovat näkyvissä, Heikkilä kertoo.
Seurakunta ei ole tehnyt hallinnollista päätöstä siitä, miten vanhat käytöstä poistetut hautakivet hävitetään, sillä hävitettäviä kiviä on ollut niin vähän, ettei päätöksen tekeminen ole tuntunut tarpeelliselta. Nyt asia aiotaan kuitenkin viedä kirkkoneuvoston päätettäväksi.
Hyviä käytäntöjä muistomerkkien hävittämiseen aiotaan kysellä ympäristöseurakunnista. Tavoitteena on löytää ratkaisu, josta ei koidu seurakunnalle kohtuutonta taloudellista rasitetta.
Myös Rauhamaan kiviröykkiö aiotaan raivata lähitulevaisuudessa. Kivet jäävät toistaiseksi metsään, mutta ne järjestetään siisteihin riveihin nimet alaspäin.
Aidan vieressä kivet eivät häiritse
Rauhanmaan hautausmaan lisäksi Outokummun seurakunnalla on toinenkin hautausmaa. Kuusijärven hautausmaalla käytöstä poistetut hautakivet on viety vanhan, korkean kuusiaidan alle siisteihin riveihin pystyasentoon.
– Ne ovat siellä kauniisti rivissä. Voisin kuvitella, etteivät ne pomppaa kenenkään silmiin, Sirpa Heikkilä sanoo.
Vastaava käytäntö on myös Oulussa, kertoo puistopuutarhuri Juha-Pekka Keskikallio. Myös Oulussa hautakiviä on Keskikallion mukaan jouduttu toistaiseksi poistamaan vain vähän.
– Jos hauta on otettu uudelleen käyttöön, niin kivi on siirretty aidan viereen hautausmaan sisäpuolelle, Keskikallio kertoo.
Hautakiviä voidaan kierrättää
Helsingin Malmin hautausmaa on toiminnallisesti Suomen suurin hautausmaa. Ylipuutarhuri Juha Ollila kertoo, että Malmilla poistettuja hautakiviä säilytetään hautausmaalla noin kaksi vuotta poiston jälkeen.
– Tämän säilytysajan täytyttyä hautakivet kuljetaan murskattavaksi, ja niistä tehdään kivimurskaa rakentamiseen.
Myös Jyväskylässä käytöstä poistetuista muistomerkeistä tulee lopulta kivimurskaa. Ylipuutarhuri Olavi Kivi kertoo, että poistetut hautakivet viedään poiston jälkeen vartioidulle varastoalueelle, joka sijaitsee hautausmaan sisäpuolella.
– Maastossa kivet ovat nimiluettelon mukaisessa järjestyksessä. Jos muistomerkki repsottaa epämääräisesti, niin kyllähän siitä tulee äkkiä puhetta, Kivi sanoo.
Hautakiviä säilytetään jonkin aikaa myös poistamisen jälkeen siltä varalta, että omaiset haluaisivat hakea kiven itselleen. Lopulta kivistä tehdään hävityspäätös. Muistomerkit viedään hautausmaan varastoalueelta suoraan murskaamolle.
Seurakunnan tietojärjestelmästä voi tarvittaessa selvittää jokaisen hautausmaalle pystytetyn muistomerkin sijainnin tarkasti.
– Kun omainen tulee kysymään, missä muistomerkki on, voimme kertoa tarkasti minä vuonna hauta-aika on päättynyt ja missä hautakivi nyt on, onko se säilytyksessä vai onko muistomerkki hävitetty, Kivi kertoo.
Vanhaa muistomerkkiä voi uusiokäyttää myös hiomalla sen. Olavi Kiven mukaan muistomerkkejä uusiokäytetään kuitenkin vain oman suvun haudoilla.
– Kun selvitimme asiaa, yksikään kiviliike ei ilmoittanut ottavansa uusiokäyttöön toisten muistomerkkejä. Siinä on tietysti kustannussyykin. Vanhan muistomerkin hiominen tulee kalliimmaksi kuin uusi kivi.
Lisäksi jopa hautakivissä on trendejä. Vanha muistomerkki ei välttämättä vastaa nykypäivän kivimuotia.
Kuva: Olli Seppälä. Kuvan hautausmaa ei liity juttuun.
Ilmoita asiavirheestä