Heidi Hautala (vihr) ilmoitti jättävänsä kehitysministerin tehtävän juuri pitämässään tiedotustilaisuudessa.
Tästä huolimatta hän kertoi katsovansa, että omistajaohjauksen toiminta maaliskuussa 2012 oli oikea. Hautalan mielestä oli yhtiön ja valtionomistajan etu, ettei tilannetta kärjistetty. Kyse on ollut siitä, onko Hautala estänyt valtion omistamaa Arctic Shipping -yhtiötä tekemästä rikosilmoitusta Greenpeacesta vai ei. Noin 40 mielenosoittajaa oli vallannut Arctic Shipping -yhtiön jäänmurtajia Helsingissä toissakeväänä.
Hautala kertoi tiedotustilaisuudessa saaneensa puolitoista vuotta sitten tiedon, että Arctic Shipping voisi tehdä rikosilmoituksen Greenpeacen toiminnasta mielenosoituksesta. Tältä pohjalta hän oli yhteydessä silloiseen valtion omistajaohjausyksikön päällikköön Pekka Timoseen. Hautalan mielipide oli tuolloin, että yhtiön kannattaisi vielä harkita rikosilmoitusta. Tältä pohjalta Hautalan avustajat ovat olleet yhteydessä yhtiöön ja keskustellet Timosen kanssa, minkä jälkeen Timonen on vielä ollut yhteydessä yhtiöön.
– Olisi ollut aivan sama, mikä järjestö olisi osoittanut mieltään. En halua suojella Greenpeacea. Olen vakaasti käsityksessä, että yritysten etu on käydä vuoropuhelua kansalaisyhteiskunnan kanssa, Hautala sanoi tiedotustilaisuudessa.
Hautalla siis katsoo, että omistajaohjausta on tehty valtion 100-prosenttisesti omistamassa yhtiössä oikein ja että on ajettu yhtiön ja valtionomistajan etua, mutta koska hän on muun muassa muistanut tapahtumien kulkua väärin, hän katsoo eron olevan oikea ratkaisu. Hän myönsi, että poliittista ohjausta on tapahtunut.
Hautala sanoi, että vastuu on hänellä, olipa ylijohtaja tai avustajat olleet yhteydessä Arctic Shiping -yhtiöön. Hän totesi myös, että koska hallituksen työ on vaikeaa, hän ei halua tehdä siitä entistä vaikeampaa.
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö ilmoitti tukevansa Hautalan ratkaisua.
Ilmoita asiavirheestä