Helluntaievankelistat köyhyysrajan alapuolella

helluntaikirkko205
Seurakuntalainen.fi.

Se haastatteli esimerkiksi erästä 70-vuotiasta evankelistaa, joka saa eläkettä alle 800 euroa kuukaudessa. Moni on saanut vierailuiltaan vuosikymmeniä vain kilometrikorvauksia ja päivärahoja. Niistä ei kerry eläkettä. Vanhoille julistajille eläkeiän kurjuus voi olla katkera paikka. Evankelistat eivät ole aina itse osanneet pyytää palkkaa, mutta seurakunnistakaan sitä ei ole tarjottu. Evankelioimisrahasto perustettiin 70 vuotta sitten. Tästä rahastosta maksettiin pieniä kannatuksia evankelistoille.

Suomen Helluntaikirkon toiminnanjohtaja Esko Matikainen sanoo Kotimaa24:lle, että konkarievankelistojen syyksi tapahtunutta ei voida laittaa. Hänen mukaansa ilmiölle on historiallinen selitys. Helluntaiherätyksen alkuvaiheessa evankelistojen instituutio oli laaja. He kiersivät eri paikkakunnilla, joissa ihmiset huolehtivat heidän elatuksestaan. Palkkaa ei tuona aikana maksettu, mutta esimerkiksi ruokaa annettiin. Kun yhteiskunta muuttui ja kaupungistui, helluntaievankelistat jäivät muutoksen jalkoihin eikä heidän palkka-asioistaan huolehdittu.

– Siinä on meidän yhteisöltä tapahtunut todella iso virhe. Vaikka asiasta on silloin tällöin puhuttu, kukaan ei ole toiminut, Matikainen sanoo Kotimaa24:lle.

Nykyisin helluntaiseurakunnat ovat järjestäytyneempiä ja niillä on yhteisiä neuvottelufoorumeita. Matikainen arvelee, että konkarievankelistojen taloudellinen kurjuus nousee nyt foorumeilla agendalle.

– Kiertävä evankelista on ollut kutsumusammatti. Ei meillä ole ollut mitään etujärjestöjä, joka olisi ajanut heidän etuaan. Lähtökohtaisesti on uskottu, että ihmiset tekevät oikein ja sitten on rukoiltu, että Jumala järjestää rahaa ja leipää, Matikainen kuvaa historiaa.

– Voi olla, että jossakin määrin asiaa on käytetty väärin, on menty matalan aidan yli evankelistojen tukemisessa. En kuitenkaan näe, että systemaattisesta hyväksikäytöstä olisi kyse. Kun seurakunnissa niukkuutta jaetaan, heidän osaltaan jotka ovat etäämpänä, osuus on jäänyt vähän vähemmälle.

Matikaisella on kiertävän evankelistan työstä omaakin kokemusta. Aikanaan hän toimi tehtävässä vaimonsa kanssa vuoden – palkatta hekin.

Nykypäivänä kiertäviä evankelistoja on vähän, he ovat usein muusikkoja. Heillä on usein kotiseurakuntansa sopimus siitä, että seurakunta maksaa palkan, evankelistojen saamat palkkiot puolestaan lähetetään seurakuntiin.

– Joillakin evankelistoilla on oma toiminimi ja sen turvin he huolehtivat itse eläkemaksuista ja veroista.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTyössäjaksaminen ortodoksipappien huolena
Seuraava artikkeliLML:n Younanille tunnustusta

Ei näytettäviä viestejä