Helsingin teologisen aloitti pienin kurssi vuosikymmeniin – ”Hakijat eivät lukeneet pääsykoekirjaa”

Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta kelpuutti tänä vuonna riveihinsä lähes 40 opiskelijaa vähemmän kuin sen kiintiö olisi antanut myöten. Syynä oli se, että tarpeeksi moni hakija ei yltänyt valintakokeessa pisterajaan, jonka tiedekunta oli määritellyt sisäänpääsyn vähimmäisehdoksi.

Teologian ja uskonnontutkimuksen kandiohjelmaan olisi voitu valita tänä vuonna 170 opiskelijaa. Opiskelijamäärää on pienennetty kirkon ja koulujen supistuneiden työmarkkinoiden takia: parhaimmillaan opintonsa on aloittanut noin 200 teologian ylioppilasta vuosittain. Tällä kertaa sisään pääsi kuitenkin vain 132 opiskelijaa. He aloittivat opintonsa maanantaina.

Helsingin yliopiston tilastojen mukaan teologiseen tiedekuntaan päähaussa hyväksyttyjen määrä on vuosina 1979–2016 vaihdellut 168:n ja 201:n välillä. Nyt valittu vuosikurssi on selvästi pienin vuosikymmeniin.

Kesäkuussa järjestetyssä teologisen tiedekunnan pääsykokeessa oli kolme tehtävää. Niistä yhteen vastattiin pelkästään kirjan perusteella, kahdessa käytettiin apuna hakijoiden kokeessa eteensä saamaa aineistoa. Erityisesti kirjallisuuskysymys osoittautui monelle kynnyskysymykseksi.

– Kirjaa ei selvästi ollut luettu. Osa myös ilmoitti sen suoraan kirjoittamalla kokeeseen, että en ole lukenut kirjaa, mutta ajattelen asiasta näin ja näin, sanoo soveltavan opetuksen yliopisto-opettaja, tiedekunnan valintalautakunnan puheenjohtaja Aura Nortomaa.

Teologisen tiedekunnan pääsykoekirja vaihtuu vuosittain. Tänä vuonna kirjana oli kevättalvella ilmestynyt Sisäänkäyntejä Raamattuun – Tulkitsijan kirja. Se on artikkelikokoelma, jonka ovat toimittaneet Petri Luomanen, Niko Huttunen ja Kalevi Virtanen. Artikkelitoimittaja Jussi Rytkönen luonnehti Kotimaassa 11.5. kirjaa tasalaatuiseksi ja mielenkiintoiseksi.

Aura Nortomaan mukaan tiedekunnan tietoon ei ole kantautunut, että hakijoilla olisi ollut vaikeuksia saada kirjaa käsiinsä.

Hänen mukaansa tiedekunnassa on keskusteltu paljon kokeen arvostelukriteereistä. Keskusteluissa on päädytty siihen, että arvostelu ei ollut liian tiukka.

Hakijamäärä laskenut monena vuonna

Teologisen tiedekunnan valintoja mullistivat muutkin syyt kuin hakijoiden huono lukumotivaatio. Tiedekuntaan hakeneiden määrä on viime vuosina vähentynyt reippaasti. Tänä vuonna tiedekuntaan haki yhteishaussa 627 ihmistä, joista 295 osallistui valintakokeeseen. Vuonna 2014 hakijoita oli 857 ja kokeeseen osallistuneita 436.

Aura Nortomaan mukaan muutokseen ovat osaltaan saattaneet vaikuttaa yliopistojen ensikertalaiskiintiöt. Viime vuonna käyttöön otetut kiintiöt suosivat hakijoita, jotka eivät ole suorittaneet korkeakoulututkintoa tai ottaneet vuoden 2014 jälkeen vastaan korkeakoulututkintoon johtavaa opiskelupaikkaa.

– Ensikertalaisbonuksen voi käyttää vain kerran. Moni on kenties jättänyt käyttämättä sen tähän opiskelupaikkaan. Teologiseen hakeudutaan toisinaan vasta myöhemmällä iällä.

Nortomaa uskoo, että hakijamäärän pienenemiseen vaikutti tänä vuonna myös se, että tiedekuntaa markkinoitiin aiempia vuosia heikommin. Tämä johtuu Nortomaan mukaan henkilöstövähennyksistä ja muutoksista yliopiston hallinnossa.

– Nykyisellä henkilöstöllä oli kädet täynnä muita töitä.

Teologisessa pieni vuosikurssi johtaa siihen, että opetusryhmiä tarvitaan aiempaa vähemmän. Se vapauttaa Nortomaan mukaan voimavaroja opetuksen kehittämiseen.

– Jotkut ovat kuitenkin huolestuneita tiedekunnan taloudesta ja valmistuvien määrästä.

Valintakokeen tulos yllätti Nortomaan mukaan tiedekunnan. Hän sanoo, että tämänvuotiseen yllätykseen reagoidaan valintaa uudistamalla. Tasosta ei aiota tinkiä.

– Emme voi ottaa tiedekuntaan henkilöitä, jotka eivät lue hakijoille määrättyä materiaalia. Se on vahingollista tiedekunnalle, sen imagolle ja opiskelijoiden motivaatiolle, Nortomaa sanoo.

Oikaisu 30.8. klo 15.10. Poistettu harhaanjohtavana virke: ”Nortomaa kertoo kuulleensa täyttämättä jääneistä kiintiöistä teologisen ohella ainakin valtiotieteellisessä tiedekunnassa.” Ilmiötä on esiintynyt eri vuosina yksittäisissä oppiaineissa eri tiedekunnissa.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Teologinen tiedekunta vähentää aloituspaikkojen määrää

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTurun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä
Seuraava artikkeliDiakoniatyöntekijät: Työelämästä on tullut raakaa, ja ääripäät ovat yhä kauempana toisistaan

Ei näytettäviä viestejä