Kotimaa Oy:n tuottama, Suomen väestön asenteita ja arvoja mallintava Jäsen 360° -analyysi on havainnut helsinkiläisissä uuden väestökategorian.
TNS-Gallupin Jäsen 360°:lle toteuttamassa, vain helsinkiläisiä koskevassa tuoreessa selvityksessä käy ilmi, että yhteensä 40 prosenttia helsinkiläisistä (noin 250 000 helsinkiläistä) kuuluu kirkon kannalta erikoisiin ryhmiin.
Ensinnäkin ovat ne, joille kirkko on korkeintaan vain yhdentekevä. Heitä on noin tästä joukosta noin 25 prosenttiyksikköä (155 000 helsinkiläistä).
Uutta on, että lisäksi vähintään 15 prosenttiyksikköä (noin 95 000 helsinkiläistä) kuuluu ”uskonnottomat”-ryhmään, jolle uskonnottomuus tai kirkon jäsenyydestä pidättäytyminen on jopa tapa rakentaa omaa identiteettiä.
Näin kertoo Kotimaa Oy:n Jäsen 360° -kouluttaja ja jäsenyysasiantuntija Mikko Hormio.
Hormion mukaan uusi kysely ja sen analyysi vahvistavat, että myös uskonnollisessa mielessä Helsinki eroaa kiihtyvällä vauhdilla muusta Suomesta – jopa muusta pääkaupunkiseudusta.
– Kaikkialla muualla Suomessa kirkon piirissä tavalla tai toisella olevia ihmisiä on noin neljännes väestöstä, eli absoluuttisesti noin miljoona. Tätä kategoriaa kutsumme Jäsen 360:ssa nimellä ”uskolliset”. Mutta Helsingissä tähän ryhmään kuuluvia ihmisiä ei tutkimuksemme mukaan näytä olevan juuri lainkaan.
Hormion mukaan Helsinki on tässä suhteessa Suomessa merkillinen kirkkososiologinen poikkeus. Pääkaupungissa on kaikissa segmenteissä suhteellisesti eniten ihmisiä, joissa arvostetaan elämän monimuotoisuutta ja nautinnollisuutta.
– Jos ollaan sitoutuneita monimuotoiseen, urbaaniin kaupunkikulttuuriin, kirkko näyttäisi Helsingissä olevan näihin ryhmiin kuuluville ihmisille sellaisen vastakohta.
Jäsen 360° jakaa väestön neljään erilaiseen pääsegmenttiin: Irralliset (Kirkosta etäällä olevat nuoret aikuiset), Maltilliset (Perinteisiä arvoja kunnioittavat), Avomieliset (Liberaalit henkiset etsijät) ja Uskolliset (Kirkon opille uskolliset).
Pääsegmentit jakautuvat vielä yhteensä 10 erilaiseen alasegmenttiin.
Uusi ”uskonnottomat”-alakategoria löytyi Hormion mukaan erikoisella tavalla.
– Pyrimme ryhmittelemään avomieliset ja irralliset Helsinki-ryhmiin. Mutta todellisuudessa emme päässeet muissakin gallupeissa käyttämällämme arvonmittauspaneelilla riittävästi kiinni alle 35-vuotiaisiin helsinkiläisiin, vaikka tutkimusmetodin pitäisi kattaa koko kaupungin väestö.
– Kysyimme nimenomaan seurakuntaa ja uskoa koskevia kysymyksiä. Mutta iso osa vastaajista jätti vastaamisen kokonaan väliin. Loppupäätelmä on, että tälle ryhmälle kirkko on joko niin hämärä tai niin vastenmielinen, että normaalimenetelmällä asiaa ei päästä edes tutkimaan.
Uusi ryhmä on Hormion mukaan hyvin helsinkiläinen.
– Muualle Suomeen emme pysty tätä yleistämään.
Pääsegmentteihin kuuluvassa irralliset-segmentissä ei Hormion mukaan ole valtakunnallisesti erityisen voimakasta kirkon vastaisuutta. 60 prosenttia irrallisista kuuluu yleensä Suomessa kirkkoon.
– Sen sijaan uudessa Helsingin ”uskonnottomat”-ryhmässä vain 30 prosenttia on luterilaisen kirkon jäseniä. Heille on kyselyn mukaan myös tyypillistä, että kysyttäessä heille mieluista kirkollista viestintäkanavaa, 73 prosenttia ilmoittaa, ettei kaipaa lainkaan lisää kirkollista viestintää millään tavalla tai mitään kautta, Mikko Hormio kertoo.
Kotimaa24 on osa Kotimaa Oy:tä
Lue lisää aiheesta Kotimaasta 15.10.
Kuvat: Olli Seppälä
Uutisen toista kappaletta tarkennettu lukujen osalta kello 18.50.
Lue myös:
Helsingin irrallisten asenteet selvitetään tarkoin
Ilmoita asiavirheestä