Hengellisyys on muistisairaan ihmisen voimavara

krusifiksixxx205

Vakaumuksesta saatu turva ja luottamus lisäävät hyvinvointia elämän loppuvaiheessa. Muistisairaudet eivät koske vain vanhuksia, vaan myös yhä nuoremmat sairastuvat.

Muistisairaan ihmisen hengellisten tarpeiden merkitystä tutkinut sairaalateologi, kouluttaja Tuija Kivikoski muistuttaa, että vakaumus on keskeinen osa ihmisen selviytymismekanismeja.

– Uskonnollisuuden suunnitelmallinen huomioiminen osana hoitotyötä parantaa sairastuneen elämänhallintaa ja vähentää ahdistusta ja levottomuutta, Kivikoski toteaa.

Seurakuntien diakoniatyöntekijät kohtaavat muistisairaudesta kärsiviä ihmisiä esimerkiksi kotikäyntityön ja hoitolaitosvierailujen yhteydessä.

– Seurakunta ei unohda ihmistä, kun hän ei enää pysty osallistumaan toimintaan. Hän on edelleen osa seurakuntaa ja Kristuksen kirkkoa, sanoo Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan diakonissa Seija Puusaari.

Hoitolaitoksissa tehtävän hengellisen työn tueksi seurakuntiin on tarjolla materiaalia. Muistot, tunteet ja yksinkertainen kanssakäyminen ovat avainasemassa esimerkiksi Muistisairaan messu -virikeaineistossa.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPiispan joukkue haastaa lentopallossa c-tytöt
Seuraava artikkeliSLS ja Helsingin poliisi kommentoivat Taiwan-asiaa

Ei näytettäviä viestejä