Hengen uudistus kirkossamme 40 vuotta – ”Liike kirkollisti hihhuloinnin tappamatta henkeä”

Hengen uudistus kirkossamme -liike juhlii 40-vuotista taivaltaan valtakunnallisessa kesätapahtumassaan tänä viikonloppuna 3.–5. elokuuta Turun Mikaelinkirkossa. Tapahtuman pääpuhuja on Etiopian luterilaisen kirkon pastori Kebede Beyene. Sunnuntain ylistysmessussa saarnaa Helsingin piispa Teemu Laajasalo.

Hengen uudistus kirkossamme on kirkon sisällä toimiva karismaattinen uudistusliike. Sen uutena toiminnanjohtajana aloitti elokuun alussa pastori Timo Pöyhönen. Hän on työskennellyt Tampereen seurakuntien nuorten aikuisten toiminnassa Uusi verso -yhteisön pappina. Pöyhönen on aiemmin toiminut myös Hengen uudistus kirkossamme ry:n hallituksen puheenjohtajana.

– Neljäkymmentä on paitsi raamatullinen luku myös hyvä virstanpylväs katsoa historiaa ja kysellä Jumalalta suuntaa tulevaan, Pöyhönen sanoo.

Yhdeksi liikkeen merkittävimmistä saavutuksista 40 vuoden aikana Pöyhönen mainitsee sen, että Hengen uudistus kirkossamme toi aikoinaan karismaattisuuden kirkon sisälle ja teki siitä kirkollisesti hyväksytyn uskon muodon. Liike on myös tuonut vuosikymmenten aikana kirkkoihin muun muassa esirukouspalvelun, sanan ja rukouksen illat sekä ylistyslaulut.

– Se tavallaan onnistui kirkollistamaan hihhuloinnin positiivisessa mielessä tappamatta henkeä, Pöyhönen naurahtaa.

Pöyhösen mukaan Hengen uudistus kirkossamme on ollut pioneeri jumalanpalvelusyhteisöllisyyden takaisin tuomisessa kirkkoon.

– Liikkeen ihmiset virittivät innovatiivisia ja paljon aikaansa edellä olevia kokeiluja, kuten Palatsiseurakunnan Tampereelle 1990-luvulla.

Tulevaisuuden työnäkyjä

Tuleville vuosille Pöyhönen lupaa nousua. Hän kertoo, että liikkeellä on työnäyssään kolme osaa, joita hän kuvailee myös nuolenkärjiksi.

– Terävin kärki kolmiossa on henkilökohtainen hengellinen uudistuminen ja Pyhän Hengen täyteys. Haluamme auttaa ihmisiä löytämään elävän ja toimivan uskon Pyhän Hengen voimassa. Jos toiminta ei tähtää henkilökohtaiseen hengelliseen uudistumiseen, rakennamme pelkkää systeemiä.

Toiseksi osaksi kolmiota Pöyhönen nimeää karismaattisuuden eli armolahjojen korostamisen.

– Haluamme, että kaikki armolahjat koko raamatullisessa runsaudessaan ovat tavallisten kristittyjen löydettävissä ja käytössä. Tahdomme rohkaista jokaista käyttämään omia armolahjojaan. Seurakuntaa ei voi rakentaa ilman armolahjoja, tai sitten tulee pelkkä virkamiestyönä tehty seurakunta.

Kolmantena Pöyhönen nostaa esiin yhteisöllisyyden tukemisen paikallisseurakunnissa ja evankelis-luterilaisessa kirkossa.

– Jumalanpalveluselämä voisi olla muutakin kuin yksinäisten kokoontumisajot. Se voisi olla aito yhteisö, jossa porukalla rakennetaan seurakuntaa armolahjojen avulla. Näkymme on rakentaa satoja erinäköisiä ja -kokoisia yhteisöjä Suomen kirkkoon tulevien vuosien aikana. Näiden yhteisöjen kautta kirkko voi uudistua hengellisesti sisältäpäin.

Vääristymiä ja pelkoa

Maailmanlaajuisesti karismaattisuus on toiseksi suurin kristinuskon haara, mutta Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa karismaattisuus on marginaalissa.

– Se on osittain karismaatikkojen itsensä syytä. Tosi moni kirkon johtavista karismaatikoista on sössinyt niin, että on tullut julkisia kohuja ja jouduttu jättämään työt. Tämä on leimannut karismaattista liikettä Suomessa, ja sitä vähän pelätään, pidetään outona ja epäterveenä. Jotkut näkevät sen kiiluvasilmäisenä lahkomeininkinä.

Pöyhönen painottaa, että karismaattisuus on tavallisia kristittyjä varten.

– Tietynlainen starailukarismaattisuus tai tähtikulttikarismaattisuus on karismaattisuuden vääristymä. Karismaattisuuden tarkoituksena on tavallisten seurakuntalaisten vapauttaminen eikä hengellisten supertähtien vapauttaminen.

Pöyhönen kuvailee neljäkymmentävuotista taivalta eräänlaiseksi taitekohdaksi.

– Dramaattisesti sanottuna liike joko uudistuu tai kuolee. Tämä on iso mahdollisuus meillä liikkeenä mennä eteenpäin, katsoa positiivisesti tulevaisuuteen ja nähdä niitä mahdollisuuksia, mitä Suomessa ja Suomen kirkossa on.

Toiminnanjohtajana Pöyhönen kertoo uskovansa ”firman” näkyyn. Hän ajattelee liikettä pienenä nyrkkipajana tai startup-henkisenä toimijana, jolla on iso näky.

– Tykkään tilanteesta, jossa näky on isompi kuin resurssit. Tiedämme, mitä haluamme tehdä. Meillä on kirkas suunta ja hirveä intohimo, vaikka resurssit ottavat aina vähän vastaan.

Täydennetty 3.8.2018 kello 20.50. Lisätty tieto siitä, että Timo Pöyhönen on aiemmin toiminut Hengen uudistus kirkossamme ry:n hallituksen puheenjohtajana.

Kuva: Jani Laukkanen. Kuvassa Hengen uudistus kirkossamme -liikkeen uusi toiminnanjohtaja Timo Pöyhönen.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKolumni: Kirkon uudistumista jarruttaa sarja yksioikoisia uskomuksia
Seuraava artikkeliMysteerikuva: Missä herrat keskustelevat?

Ei näytettäviä viestejä