Kristillisdemokraattien kansanedustajat Jouko Jääskeläinen ja Leena Rauhala kysyivät kirjallisessa kysymyksessään, miten hallitus aikoo turvata vankien perusoikeuksiin kuuluvan oikeuden uskonnonharjoitukseen, jos vankilapastoreiden määrä vähenisi.
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) on vastannut kysymykseen. Hänen mukaansa vangeille on annettava mahdollisuus tavata oman uskontokuntansa sielunhoitajaa tai muuta edustajaa.
”Sopimusten mukaan uskonnollista vakaumustaan harjoittavien oikeuden turvaamiseksi tulee vankilaan nimetä tai hyväksyä tähän uskontokuntaan kuuluva pätevä edustaja. Sopimuksissa ei oteta kantaa siihen, miten vankilan sielunhoito tulee järjestää hallinnollisesti”, hän vastaa.
Henriksson kertaa, miten Rikosseuraamuslaitoksen ja luterilaisen kirkon edustajista koostuva työryhmä on selvittämässä vankien uskonnollista toimintaa ja hengellisen toiminnan tarpeita vankiloissa sekä kirkon ja valtion roolia palvelujen järjestämisessä. Työryhmä selvittää muun muassa, kuinka toiminta organisoidaan eli kuuluuko vankilapappi kirkon vai Rikosseuraamuslaitoksen hallintoon tulevaisuudessa.
”Työryhmän määräaika on huhtikuun lopussa. Keskeistä on vankilan hengellisen työn organisointi turvaten riittävä ja eri hengellisiä suuntauksia edustava toiminta. Tavoitteena ei ole vähentää sielunhoidon määrää vankiloissa. Kehittämislinjauksia on mahdollista tehdä, kun työryhmä on jättänyt ehdotuksensa”, Henriksson sanoo.
Suomessa vankilasielunhoidosta huolehtii valtionhallinto. Päätoimiset vankilapapit ovat kirkon virassa, mutta kuuluvat Rikosseuraamuslaitoksen alaisina vankilan henkilökuntaan.
Keskusteltu vankilasielunhoidon resursseista ja niihin liittyvistä säästötoimista on käyty vuodesta 2012.
Kirkolla tai seurakunnilla ei ole mahdollisuuksia palkata työntekijöikseen pappeja, jotka tekisivät vain vankilatyötä. Jääskeläisen ja Rauhalan mukaan tämä on herättänyt huolen siitä, että vankilapappien ulkoistaminen merkitsee perinteisen vankilasielunhoitotyön loppumista ja pappien työ vankiloissa muuttuu vierailuluonteiseksi.
Lue kirjallinen kysymys ja ministerin vastaus täältä.
Ilmoita asiavirheestä