Herättäjä-Yhdistys järjestää erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnatut sateenkaariseurat Helsinki Pride -viikon päätteeksi sunnuntaina 30. kesäkuuta Helsingissä. Sateenkaariseurat pidetään Salomonkadun Autotalossa sijaitsevalla Seuratuvalla.
Herättäjä-Yhdistyksen Uudenmaan aluesihteeri ja kansainvälisen työn sihteeri, pastori Leena Väyrynen-Si kertoo, että sateenkaariseurat pidetään nyt ensimmäistä kertaa. Sateenkaariseurojen pitäminen nyt on Väyrynen-Sin oma idea.
– Asiasta on keskusteltu körttipiireissä ajoittain jo vuosia sitten, mutta aiemmin on todettu, että aika ei ole vielä kypsä, Väyrynen-Si sanoo.
Herännäisyys eli körttiläisyys tunnetaan nykyisin varsin sallivana kirkollisena liikkeenä. Väyrynen-Si kertoo silti jännittävänsä, miten Seuratuvan sateenkaariseurat onnistuvat.
– Herättäjä-Yhdistyksen Facebook-seinällä asiasta käyty keskustelu jouduttiin sulkemaan, koska osa kommentoinnista oli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä loukkaavaa.
”Sateenkaariseurat ovat turvallisen tilan seurat”
Seuratuvan sateenkaariseurat ovat Väyrynen-Sin mukaan turvallisen tilan seurat. Turvallisella tilalla tarkoitetaan tilaa, jossa ihminen voi olla turvallisesti läsnä omana itsenään.
– Sinne ei siis oteta ihmisiä demonstroimaan tai huutelemaan tai loukkaamaan näitä vähemmistöryhmiä. Haluamme noudattaa samaa toinen toistensa kunnioittamista kuin körttiseuroissa yleensäkin.
Aivan tavallisiinkin herännäisseuroihin on tervetullut kuka tahansa. Miten sateenkaariseurat poikkeavat Seuratuvan normaalista toiminnasta?
– Toivottavasti eivät mitenkään. Olemme vain ajatelleet, että nyt erityinen kutsuttava ryhmä olisi sateenkaarikansa, ja tämä olisi heille erityinen tilaisuus tutustua herännäisyyteen. Seurat ovat jo aiemmin saaneet myönteisiä lausuntoja sieltä suunnalta, Väyrynen-Si tietää.
Hän viittaa siihen, että esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen seurakunnallista hyvinvointia ja tukemista edistävä Taakasta voimavaraksi -projekti on vieraillut herättäjäjuhlilla ja tarkkaillut niiden tunnelmia.
Väyrynen-Si toteaa, että sateenkaariseurojen lailla teemaseuroja vietetään myös valmistujaisissa, konfirmaatioissa, miesten- ja naistenpäivillä tai lähetyksen nimissä. Tällöin seuroissa on tietty kohderyhmä, vaikka ne ovat samalla avoimet kaikille.
Entä jos joku seksuaalivähemmistöihin kuulumaton kokisi sateenkaariseurojen kynnyksen ennalta liian korkeaksi?
– Hän voi toki tulla paikalle ja osallistua siioninvirsiseuroihin toinen toisensa kunnioittamisen hengessä.
Seuravieraaksi tulossa myös ulkoministeri Pekka Haavisto
Sateenkaariseuroja tarvitaan Leena Väyrynen-Sin mielestä samasta syystä kuin sateenkaarimessujakin: vaikka seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt voivat osallistua kaikkiin kirkollisiin tilaisuuksiin, vähemmistöihin kuuluvat ovat toivoneet paikkoja, joissa on turvallista olla.
Nykyiseen seuratapaan myös sateenkaariseuroissa puhujat on sovittu etukäteen. He ovat Seuratuvalla 30.6. Matti Peiponen, Arja ja Maija Majuri sekä Suvi Korhonen.
Vaikka puhujat olisi sovittu, useimmissa herännäisseuroissa kenellä tahansa seuravieraalla on oikeus käyttää puheenvuoro. Näin on Väyrynen-Sin mukaan nytkin.
– Toive on, että puhujia ja nyt läsnä olevaa sateenkaari-seurakansaa kunnioitettaisiin. Se ei ole körttipiireissäkään aina itsestään selvää.
Puhujavalinnat on hänen mukaansa tehty sateenkaarikansalta saatujen toiveiden perusteella.
– Ne eivät siis ole mistään ylätasolta annettuja.
Seuravieraaksi on Väyrynen-Sin mukaan ilmoittautunut myös ulkoministeri Pekka Haavisto.
– Tämä sillä varauksella, että valtiolliset tehtävät eivät kyseisenä päivänä ole esteenä. Asia varmistuu vasta aivan kesäkuun lopussa.
Mielipiteitä jakaneita muutoksia on toteutettu ennenkin
Homoseksuaalisuus on Suomen kirkossa ja sen monissa liikkeissä kuuma peruna ja seurakuntaa jakava asia. Väyrynen-Si tiedostaa, että niin se on herännäisyydessäkin.
– On epäilemättä mahdollista, että jonkun sydän nyt särkyisi. Mutta se on ollut mahdollista jo monta kertaa aikaisemminkin, esimerkiksi 30 vuotta sitten naisten pappeuden tultua mahdolliseksi.
Väyrynen-Si viittaa myös vielä vanhempaan aikaan: 1960-luvulla herännäispatriarkka Aku Räty vastusti ajatusta siitä, että Herättäjä-Yhdistys loisi oman nuorisotyön ja tulisi omia nuorten seuroja.
– Lopulta on myös niin, että Suomen Siion on täynnä tilaisuuksia, joita ei ole määritelty sateenkaariseuroiksi.
Kaiken kaikkiaan sateenkaariseurat sopii Väyrynen-Sin mukaan herännäisyyden profiiliin.
– Olen jossakin yhteydessä sanonut, että tuntuu siltä, että herännäisyys on muitten päähänpotkimien kristittyjen pakopaikka.
Helsingin Seuratupaa hallinnoi Seuratupayhdistys ry. Sen johtokunta on Väyrynen-Sin mukaan antanut sateenkaariseuroille suostumuksensa.
– Kommentti sieltä oli, että ”hyvä, kun tällainen järjestetään”.
Herännäisyys on yksi luterilaisen kirkon herätysliikkeistä
Herännäisyys eli körttiläisyys on yksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon herätysliikkeistä. Sen juuret juontuvat Suomen 1700-luvun herätyksiin sekä Keski-Euroopassa syntyneeseen herrnhutilaisuuteen.
Herännäisseuroissa vuorottelevat lyhyet puheet ja ilman säestystä veisatut Siionin virret.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Helsinki Pride -viikko järjestetään kesäkuun lopussa. Viikon ohjelmaan kuuluu sateenkaariseurojen lisäksi muitakin hengellisiä tapahtumia, esimerkiksi keskustelutilaisuuksia ja sateenkaarimessu.
Kuva: Olli Seppälä. Helsinki Pride -kulkue 2017.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.