”Herätysliikkeissä tulkittu vinoon kirkolliskokouksen rukouspäätöstä”

Piispainkokouksen pääsihteeri Jari Jolkkonen hämmästelee eräiden herätysliikkeiden tulkintaa kirkossa hyväksyttyyn rukoukseen parisuhteensa rekisteröineiden puolesta. Samalla hän kuitenkin myös muistuttaa siitä, että luova jännite kirkon johdon ja herätysliikkeiden välillä kuuluu asiaan. Se on normaalitila, jossa on pärjätty hyvin parisataa vuotta.

– Hieman vierastan kuitenkin sellaista ideologista epäluulon hermeneutiikkaa, jota yksittäiset herätysliikkeiden edustajat pyrkivät kylvämään. Esimerkiksi kirkolliskokouksen ja piispainkokouksen yhteistä päätöstä pastoraalisen ohjeen antamisesta on tietoisesti vääristelty. Ei muutettu avioliittokäsitystä eikä kirkon oppia, ei tehty parisuhteen siunaamiskaavaa eikä uusia virkavelvollisuuksia, hän sanoo.

– Mistä se kertoo, että itselle edullinen päätös on haluttu vastoin totuutta vääntää itseä vastaan? Jolkkonen kysyy.

Joistakin herätysliikkeistä on kuultu äänenpainoja, joiden mukaan kirkko olisi muuttanut radikaalisti toimintatapojaan tai oppiaan, kun rukous parisuhteen rekisteröineiden puolesta hyväksyttiin. Tosiasiassa kirkko pitää yhä kiinni naisen ja miehen välisestä avioliitosta.

– Toisaalta on vaikeaa ymmärtää myöskään sellaista nitistämishenkeä, jolla julkisuudessa on haluttu kyykyttää herätysliikkeitä. Ymmärrän niitä, joiden mielestä esimerkiksi helsinkiläistä Kirkko ja kaupunki -lehteä tuntuu vaivaavan jonkinlainen herätysliikehävetys. Herätysliikkeissä on paljon kirkon uskoon sitoutuneita ja jumalanpalvelukseen aktiivisesti osallistuvia maallikkoja, joista unelmoidaan kaikissa strategioissa. Ketä messuun jäisi, jos se porukka ajettaisiin pihalle? Miksi pitäisi varjella ihmisiä innostumasta kristinuskosta?

Jolkkosen mukaan nyt tarvitaan kärjistysten sijasta kirkon rakastamista teoissa eikä vain puheissa.

– Seurakunnilla ja herätysliikkeillä on suuri vapaus ja vastuu kehittää yhteisiä toimintatapoja, joilla vaikkapa taannoinen piispojen ja herätysliikejärjestöjohtajien yhteinen tahdonilmaus pannaan tuumasta toimeen. Parhaimmillaan kirkko ja sen herätysliikkeet saavat voimaa toisistaan.

Vuonna 2009 annetussa tahdonilmauksessa haettiin tietä ja yhteisymmärrystä siihen, miten vanhalla virkakannalla olevat herätysliikkeet voivat toimia kirkossa.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliEspoossa rukoiltiin kirkossa Japanin puolesta
Seuraava artikkeliPaastovinkki 4/40: Yritä savutonta elämää

Ei näytettäviä viestejä