Pieksämäelle luodaan Hiekanpään elämänkaarikylää, Hiekkistä. Kylässä on tarkoitus ottaa huomioon ihmisen kaikenlaiset tarpeet ja palvelut eri elämänvaiheissa. Vuosien 2016–2018 aikana alueelle rakentuu uusi oppimisympäristö, johon kuuluvat myös Diakonia-ammattikorkeakoulu ja Seurakuntaopisto.
– Havahduimme siihen, että meille käy huonosti, jos emme toimi uudella tavalla. Pieksämäellä on vahva maine koulukaupunkina, mutta muuttoliike isompiin kaupunkeihin on ollut suurta, kaupungin sivistysjohtaja Kari Koistinen kertoo.
Koistisen mukaan yhteiskunnassa toimitaan yhteistyön sijaan liikaa omissa yksiköissä. Elämänkaarikylässä halutaan tehdä uudella tavalla yhteistyötä koulujen välillä. Koulujen on tarkoitus käyttää uusia kiinteistöjä yhteisesti.
Diakonia-ammattikorkeakoulun rehtorin Jorma Niemelän mukaan Hiekanpää-hanke tulee sopivaan aikaan. Diakin nykyiset tilat on tarkoitus uusia koulutuksen muutosten mukaisiksi. Niemelän mielestä on järkevää, että kaikki alueen koulut eivät rakenna omia tiloja.
– Hiekanpään alueella on syvä sivistyksen ja hoivan historia. Aluetta halutaan kehittää kokonaisuutena, eikä vain roiskia oppilaitoksia sinne tänne.
Diakin Itäisen alueen aluekoordinaattori Merja Ylönen kertoo, että kylän kehittäminen kiinnostaa kovasti Pieksämäen toimipisteen henkilöstöä. Suunnittelun alkuvaiheessa muutamat ovat jo osallistuneet hankevalmisteluihin ja työryhmien toimintaan. Ylönen odottaa ja näkee, että paikallinen osallistuminen lisääntyy kylän kehittämistyön edetessä.
Seurakuntaopiston vararehtori Jukka Keiturin mukaan hanke lisää koko kaupungin elinvoimaisuutta ja houkuttelevuutta.
– Elämänkaarikylä ei ole rakennushanke, vaan uusi tapa ajatella palvelujen tarjoamista asiakaslähtöisesti. Eri toimijoiden päällekkäisiä toimintoja voidaan purkaa ja näin yhtenäistää ja parantaa palvelua.
Hiekanpään koulut tekevät yhteistyötä myös henkilöstövaihdon ja oppilashuollon puolella. Esimerkkinä Keituri mainitsee alahanke Huoltamon, jossa kehitetään ennaltaehkäisevää perhetyötä ja yhtenäistetään elämänkaarikylän eri oppilaitosten oppilashuollot.
Toisen asteen koulutukseen kohdistuvat leikkaukset pakottavat oppilaitokset etsimään uusia ratkaisuja. Yhteistyöllä haetaan jopa 4 000 neliömetrin ja 10 miljoonan euron säästöjä.
Ilmoita asiavirheestä