Helsingin Paavalin ja Kallion seurakunnissa alueen väestöstä alle 50 prosenttia kuuluu kirkkoon, Paavalissa luku on ennakkotiedon mukaan 49,3. Kallossa kirkkoon kuulumisprosentti on 49,94. Luku voi kuitenkin vielä tarkentua ja pyöristyä kumpaakin suuntaan.
– Pyöristysero on muutamasta ihmisestä kiinni. Nyt luvun tärkein viesti on, että pitää olla kiinnostunut yksittäisistä ihmisistä. Ei porukoista tai joukoista vaan Matista, Liisasta, Pekasta tai Pirkosta. Nimittäin vain muutama matti, liisa, pekka tai pirkko olisi pitänyt meidät vielä 50 prosentissa, sanoo kirkkoherra Teemu Laajasalo.
Laajasalon mukaan Kallion seurakunnassa käynnistettiin vuoden 2014 alkupuolella uusi strategia, jossa kaikki panokset on kohdennettu ulospäin suuntautuvaan otteessa.
– Pärjäsimme vuoden 2014 tammikuusta marraskuuhun oikein hyvin, mutta loppuvuoden poikkeukselliset eroamiset tukistivat meitä niin, että alkuvuoden onnistumiset eivät näy. Opetus on se, että työmme strategia, menetelmät ja asenne ovat ihan oikeat, mutta voimaa tarvitaan vielä vähän enemmän.
Laajasalo haastaa jokaisen työntekijän, luottamushenkilön ja seurakuntalaisen ”haluamaan tätä yhteistä onnistumistamme vielä vähän lujemmin”.
– Kierroksia täytyy vaan kääntää lisää mittariin, taivasjunaan tarvitaan nyt talutusvoimaa.
– Karitsan kutsu kajahtakoon Kalliossa! Kaikki tietävät, että olemme kirkon suhteen Suomen ihmeellisimmällä alueella. Mutta täällä on myös joka kadunkulmassa hillitön määrä ennakkoluulottomuutta, innostusherkkyyttä, kirkon hiljaista arvostamista ja jopa työmme puolesta rukoilua.
Laajasalo kehuu seurakunnan luottamushenkilöitä ja työntekijöitä.
– Seurakunnan rakentaminen, puolustaminen ja elävöittäminen ei ole rakettitiedettä, me kaikki tiedämme, mitä pitää tehdä. Jatkamme siis vuonna 2014 aloitettua työtämme, mutta teemme sitä enemmän, paremmin ja kovemmin.
Seurakunta tosiasioiden edessä
Paavalin seurakunnassa prosentin sadasosan pyöristyksistä ei ole apua. Jäsenprosentin putoaminen alle 50 prosentin ei kuitenkaan tullut kirkkoherra Jorma Parviaiselle yllätyksenä, sillä se oli tiedossa jo edellisvuosien lukujen pohjalta.
Paavalin seurakunnan kirkkoon kuulumisen arvioitiin ennakkoon putoavan alle 50 prosentin syys–lokakuun vaihteessa, mutta loppuvuoden kirkosta eroamisbuumi syvensi pudotusta.
– Kyllä se yllätti, että laski näin paljon. Eroajista puolet on 20–40-vuotiaita, ja heitä asuu alueellamme paljon. 60 prosenttia alueen asunnoista on pieniä. Olemme monella tapaa erityinen alue, Parviainen sanoo.
Paavalin alueelle nousee uusia asuntoja. Viime vuonna alueelle muutti noin tuhat uutta ihmistä, mutta seurakunnan jäsenmäärä lisääntyi vain sadalla.
Parviainen sanoo, että seurakunta on laitettu yhteiskunnan muutosten eteen. On asioita, joille seurakunta ei voi mitään.
Paavalin seurakunnassa yhden papin tehtävänä on keskittyä ihmisten kohtaamiseen. Uudella Kalasataman alueella on tarkoitus käydä muuttajat talo talolta lävitse.
– On iso projekti, miten muuttajat otetaan vastaan.
Sekä Kallio että Paavali ovat suomalaisessa seurakuntamaastossa poikkeuksellisia alueita. Alueilla asuu paljon nuoria, ja asunnot ovat pieniä. Muuttoliike on vilkasta. Lapsiperheet pyrkivät muuttamaan muualle väljempiin asuntoihin. Kummallakin alueella on vahva työläiskaupunginosan perintö.
Toisaalta erojakin on: Kallion alueelle ei juuri enää rakenneta, Paavaliin sitäkin enemmän.
Ilmoita asiavirheestä