Kirkolliskokouksen perustevaliokunnan mietinnöstä erimieltä olevat vaativat asiasta määräenemmistöäänestystä. Tuolloin valiokunnan esitys vaatisi toteutuakseen hyväksymisen kolmelta neljäsosalta kirkolliskokousedustajista. Puhemiesneuvosto on päättänyt, että äänestykseen riittää yksinkertainen enemmistö. Taustalla on kiista siitä, muuttaako esitys kirkon oppia.
Eriävän mielipiteen jättäneen kirkkoherra Keijo Rainerman mukaan rekisteröidyn parisuhteen siunaamisessa on kysymys perustavasta teologisesta kysymyksestä. Rukousohje antaisi Rainerman mukaan vaikutelman, että kirkko hyväksyy rekisteröidyt parisuhteet.
– Vaikka mietinnössä todetaan, ettei tarkistuksia tai muutoksia ehdoteta kirkon oppiin, mietintö käsittelee opillisia kysymyksiä. Mielestäni tilanteessa, jossa vallitsee erimielisyys äänestysmenettelystä, on korrektia toimia vaativamman vaihtoehdon mukaan. Jos menettely on juridisesti epäselvä, johtopäätös siitä on vaativampi käsittely. Näin erityisesti siksi, ettei valitusta menettelytavasta voi valittaa, Rainerma sanoo.
Perustevaliokunnan kanta on, että rukous voidaan hyväksyä yksinkertaisella enemmistöllä. Perustevaliokunnan puheenjohtaja piispa Simo Peura perustelee näkemystä sillä, että rukousohjeen suosittaminen ei muuta kirkon opetusta, jolloin kirkkolaki ei edellytä kolmen neljäsosan hyväksyntää.
Keskustelu kirkolliskokouksessa on alkanut perustevaliokunnan mietintöä vastustavien puheenvuoroilla.
Ilmoita asiavirheestä