Kirkon Ulkomaanavun työntekijät ovat pikkuhiljaa palaamassa Keski-Afrikan tasavaltaan. Ulkomaanavun työntekijät tulivat Suomeen joulukuussa, sillä väkivaltaisiksi taisteluiksi yltyneet levottomuudet estivät maassa liikkumisen.
Pääkaupunki Bangui on jo rauhoittunut, mutta kaupungin ulkopuolella liikkuminen on täysin kiellettyä, kertoo juuri Keski-Arfikasta palannut Ulkomaanavun turvallisuusjohtaja Ilkka Alanko.
– Ranskan armeija turvaa lentokentän toimintaa. Kentän ympärillä on kymmeniä tuhansia pakolaisia, Ilkka Alanko kertoo.
Maansisäisiä pakolaisia on lähes miljoona. joista 500 000 on Banguissa. Maan noin 4,5 miljoonasta asukkaasta puolet tarvitsee humanitaarista apua.
Ulkomaanavun ohjelmatyö keskittyy pakolaisleireissä tapahtuvaan koulutukseen, jota suunnitellaan yhdessä muiden järjestöjen kanssa.
Keski-Afrikan valtio on ollut epävakaa koko itsenäisyytensä ajan. Ilkka Alanko kertoo esimerkiksi karjanhoitoon ja maanviljelyyn liittyneen tietotaidon kadonneen kylistä kapinallisten ryöstelyn seurauksena.
Tilanne vakava myös Etelä-Sudanissa
Etelä-Sudanissa joulukuussa alkaneet väkivaltaisuudet eivät pysäyttäneet Kirkon Ulkomaanavun työtä kehityshankkeissa. Viikko sitten allekirjoitettu aselepo ei kuitenkaan ole lopettanut väkivaltaisuuksia.
– Isoin kysymys on se, onko presidentti Salva Kiir valmis vallanjakoon. Muuten tilanteen rauhoittuminen on epätodennäköistä, kertoo Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen.
Pentikäisen mukaan tilanteesta tekee vaikean myös se, että aseelliset ryhmittymät ovat tottuneet käymään pitkää sissitaistelua.
Lähes puoli miljoonaa ihmistä on paennut kodistaan ja ainakin tuhannen ihmisen arvioidaan kuolleen. Pentikäisen mukaan tappaminen olisi ollut huomattavasti vakavampaa, kuin julkisuudessa on tähän asti arvioitu.
Humanitaarista apua tarvitsevat evakkojen lisäksi pakolaisia vastaanottavat yhteisöt. Ulkomaanapu toimittaa evakoille ruoka-apua sekä muita perustarvikkeita.
Etelä-Sudanin kirkoilla on tärkeä rooli väkivaltaisuuksien lopettamisessa. Kirkkokuntien yhteisessä rauhanponnistelussa ovat avainasemassa maan pääheimoja edustavat kirkonmiehet, Nuer- ja Dinka -papit. Tuoreimpien tietojen mukaan kirkkoja on poltettu ja kristittyjä pappeja on häädetty kirkoistaan.
Lue myös:
Ulkomaanapu evakuoi työntekijänsä Keski-Afrikasta
Etelä-Sudanin sota syventää humanitaarista kriisiä
YK:n leirillä Jubassa 17 000 pakolaista
Ilmoita asiavirheestä