Länsiafrikkalaisessa Malissa käynnissä olevan konfliktin osapuolet ovat estäneet avustusjärjestöiltä pääsyn kovien taisteluiden vaivaamaan Konnan kaupunkiin Moptin alueella. Tilanne turhauttaa muun muassa Lääkärit ilman rajoja -järjestöä, joka on vaatinut alueella toimivia ranskalaisia ja malilaisia joukkoja huomioimaan siviiliväestön kärsimykset ja humanitaarisen avun.
Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun koordinaattorin Minna Peltolan mukaan Pohjois-Malin taistelualueilla ei tällä hetkellä pysty toimimaan juuri mikään järjestö. Ulkomaanavulla on käynnissä Moptin viereisellä Gaon alueella Suomen ulkoministeriön tukema ruokaturvaan keskittyvä humanitaarisen avun ohjelma.
– Toistaiseksi siellä on pystytty toimimaan kohtuullisesti, koska hanketta toteuttavat paikalliset järjestöt eikä mukana ole ulkomaalaisia. Hanke päättyy maaliskuun loppupuolella. Sillä on pyritty helpottamaan kuivuudesta, ruokatuotannon heikkoudesta ja ruuan kalleudesta aiheutuneita ongelmia, Peltola sanoo.
Malin poliittinen tilanne on Peltolan mukaan kuumentunut pikkuhiljaa. Viimeisin aseellinen konflikti sai vauhtia Libyan romahtamisesta, jonka seurauksena Maliin virtasi lisää aseistusta ja Gaddafin armeijasta paenneita tuaregitaistelijoita, jotka tukevat maan alkuperäiseen väestöön kuuluvien tuaregien itsenäisyyspyrkimyksiä. Osa tuaregeista taistelee islamistisen Ansar Dine -järjestön riveissä, jolla sanotaan olevan kytköksiä terroristiverkosto al-Qaidaan.
– Kyseessä on niin sanottu kompleksinen katastrofi, jossa on käynnissä useita päällekkäisiä kriisejä samanaikaisesti. Pitkäaikaisen ruokakriisin lisäksi on poliittinen kriisi. Myös sairaudet, kuten kolera, alkavat levitä, Peltola sanoo.
Pohjois-Malin humanitaarisen tilanteen odotetaan paljastuvan, kun taistelut alueella laantuvat.
– Järjestöt ovat valmiustilassa, ja odottavat sitä hetkeä, jolloin alueelle pääsee toimimaan. On tiedossa, että esimerkiksi koulut ovat siellä olleet kapinallisten käytössä ja niissä on koulutettu lapsia sotilaiksi. Paikoin on myös ollut voimassa sharia-laki. Jotkut alueelta paenneet ovat kertoneet raajojen katkomisesta. On vaikea sanoa mikä kokonaistilanne on. Hajallaan olevat aseelliset ryhmittymät ovat liikkuneet laajalla alueella ja normaali elämä on voinut ajoittain jatkua.
Peltolan mukaan Ulkomaanapu seuraa tilanteen kehittymistä yhdessä Norjan kirkon ulkomaanavun kanssa, jonka edustaja on Malin pääkaupungissa Bamakossa.
Ilmoita asiavirheestä