Hunsvotin evankeliumi antaa tukkapöllyä kirkolle ja yhteiskunnalle

Oululaisen papin ja toimittajan, muusikkonakin tunnetun Mikko Salmen juuri julkaistu kirja Hunsvotin evankeliumi ei ole kirjoittajansa mielestä vaalikirja. Salmi kuitenkin toimii tällä hetkellä Oulun kaupunginvaltuuston ja -hallituksen jäsenenä ja on ehdokkaana kevään 2015 eduskuntavaaleissa.

– Kirjassa ei käsitellä ainoastaan poliittisia kysymyksiä, vaan se on kasvutarina, omastakin kasvustani. Se on tarkoitettu ennen kaikkea ihmisille, jotka uskaltavat katsoa peiliin ja oman sielun pimeisiin nurkkiin.

Salmen mielestä aidon kasvun edellytys onkin uskallus tutustua omiin varjoihinsa ja pimeisiin puoliinsa – olipa kysymys yhteiskunnasta tai yksilöstä.

– Jollei niitä tunne, tekee helposti hallitsemattomia asioita ja elää niissä. Jos yhteiskunta on tehnyt päätöksiä hyvää tarkoittaen, mutta saanut aikaan sortoa tai epäoikeudenmukaisuutta, siinä piilee varjo. Jos yksilön oma toiminta suhteessa läheisiin on saanut aikaan pahaa, se on varjo, joka pitäisi huomata ja johon pitäisi havahtua.

Havahtumisen voimaan Salmi sanoo aina luottaneensa. Hän toivoo kirjansa herättävän lukijan näkemään maailmaa perspektiivistä, jota tämä ei aikaisemmin ole tullut ajatelleeksi ja ruotii kirjassaan paitsi yhteiskunnan, myös kirkon epäkohtia.

– Kun ajattelen tämänhetkistä vellovaa keskustelua tasa-arvoisesta avioliittolaista huomaan, ettemme kirkossa vieläkään elä sananvapauden kulttuurissa. Jopa arkkipiispalle sanotaan, ettei hän olisi saanut sanoa niin kuin sanoi.

Poppipappinakin tunnettu Salmi sanoo arvostavansa arkkipiispa Kari Mäkisen rohkeutta osoittaa, että laki on ihmisoikeuskysymys, ei omantunnon kysymys.

– Minusta se on suoraselkäistä ja hienoa. Hänen johtamassaan kirkossa haluan olla mukana.

Salmen mukaan yksi hänen kirjansa kantavista ajatuksista on, että kirkon pitäisi päivittää itsensä tilaan, jossa jokaisella jäsenellä ja työntekijällä on oikeus puhua, ajatella ja kirjoittaa vapaasti.

– Arkkipiispa liputtaa avoimuuden puolesta eikä kirkko voi hyvin ilman sitä. Se on minulle henkilökohtaisestikin erittäin tärkeä asia.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliArkkipiispalla pian 10 000 tykkääjää Facebookissa
Seuraava artikkeliMummokuorolaisetkin nauttivat virsien lattarisovituksista

Ei näytettäviä viestejä