Huovinen Luther-kirkossa: ”Ravintolatoiminta” jatkuu yhä

Piispa emeritus Eero Huovinen puhui yökerhosta takaisin kirkoksi siunatun Luther-kirkon avajaistilaisuudessa tänään Helsingin Kampissa.

Hän muisteli puheessaan lapsuuttaan, jolloin hän asui Suomen luterilaisen evankeliumiyhdistyksen (Sley) tiloissa aivan kirkon vieressä.

Kirkossa Huovisen veljekset kävivät muun muassa pyhäkoulua. Piispa emeritus kertaili, miten pyhäkoulun opettajalla oli välillä tekemistä, kun ”kolme poikaa irrotteli”.

Huovisen puhe nosti monta kertaa hymyn juhlaväen huulille. Hän muisteli myös saarnanneensa kirkossa 70-luvulla.

– Ja noista saarnoista se kirkon alamäki sitten alkoikin.

Nuoret valtaajat kunnioittivat kirkkotilaa

Luther-kirkon ohjaustyöryhmän puheenjohtaja, Sleyn hallintojohtaja Heikki Kymäläinen kertasi omassa puheessaan alun perin jo vuonna 1878 rakennetun rukoushuoneen värikkäitä vaiheita. 1931 kirkkotilaksi vihitty Luther-kirkko muun muassa vaurioitui pommista talvisodan aikana 1939.

Vuonna 1989 Sley ja sen ruotsinkielinen sisarjärjestö Slef myivät Fredrikinkadulla ja Malminkadulla sijainneen kiinteistön. Tätä ennen nuorten asuntopoliittinen Freda 42 -liike valtasi talon ja se päätettiin suojella. Kymäläinen kertoili, miten tilat valtasi 120 nuorta Lepakosta. Lepakkoluola oli Helsingin Ruoholahdessa sijainnut nuorison legendaarinen kulttuuritila.

– Jälkikäteen, talonvaltaus oli Jumalan ohjaamaa, ja sen tähden tätä kirkkoa ei purettu, Kymäläinen sanoi.

Kymäläisen mukaan nuoret olivat vain käyneet katsomassa kirkkoa, mutta oleskelivat Fredrikinkatu 42:n muissa tiloissa.

– Mitään ilkivaltaa ei tehty, he kunnioittivat kirkkotilaa.

Sen sijaan kirkon muuttuminen yökerhoksi vuodesta 1995 alkaen ei ollut Kymäläisen mielestä kunniakasta aikaa.

– Ravintola ravintolalta kirkko muuttui huonommaksi. Lopulta tämä oli mustaksi maalattu luola. Vanha viina haisi ja oli pimeää, Kymäläinen muisteli nyt uudelta maalilta tuoksuneessa huolellisesti remontoidussa kirkossa.

Kirkkoparvella, josta ei kunnolla näe alas, on nyt televisiot kuten ulko-oven ja kirkkotilan välisessä aulatilassakin. Televisioille kuvataan kirkkosalin tapahtumat ja muun muassa virsien sanat ilmestyvät ruudulle laulettaviksi. Tekniikka tuntui pelaavan loistavasti.

Portsari jätti piispan pihalle

Eero Huovinen kertoi juhlakansalle pyrkineensä kerran kävelylenkillä rouvansa kanssa piipahtamaan silloisessa yökerhossa. Tutun kirkkotilan vilkaiseminen ei onnistunut. Keskustelu piispan ja portsarin välillä kuului suurin piirtein näin.

Portsari: Herra ei pääse sisään.

Huovinen: Miksei?

Portsari: Kun herralla on tuollaiset lenkkitossut jalassa, tämä on hieno ravintola.

Huovinen: Voisinko ovesta kurkistaa sisään, kun on joskus tullut saarnattua tässä kirkossa.

Portsari: Kyllä täällä valistustoiminta tekisi nytkin hyvää.

Huovinen muistutti kuvauksensa jälkeen, miten nyt kirkossa saa jälleen hengellistä valistusta. Hän viittasi Herran Siunauksen vanhaan sanamuotoon ”Herra valistakoon kasvonsa”.

– Ravintolatoiminta jatkuu vieläkin. Se on vaan toisenlaista, piispa totesi ja muistutti, että nyt tilasta saa taas Elämän leipää.

Kirkosta oli tulla katolinen 

Huovinen valotti puheessaan myös, että katolinen kirkkokin oli neuvotellut vuokrasopimuksesta kiinteistön nykyisen omistajan Keskinäisen työeläkevakuutusyhtiö Varman kanssa.

Näiden katolilaisten käymien neuvottelujen Huovinen uskoo avanneen tietä sille, että yökerho ylipäänsä saatiin sittemmin palautettua kirkoksi.

– Oli hilkulla, ettei tämä mennyt katolisen kirkon helmaan. Heikillä (Kymäläinen) oli rohkeutta ryhtyä tähän, paavin kirkolla ei ollut, Huovinen hauskuutti paikalla olleita.

– Olkoon tämä Luther-kirkko paikka, jossa jokainen kynnyksettömästi, lenkkitossuissaankin, voi kohdata toisten ihmisten kasvoja ja Kristuksen rakkaat kasvot, Huovinen sanoi puheenvuoronsa lopussa.

Heikki Kymäläinen näki kirkon olevan isoa asia koko evankeliselle liikkeelle, uusi startti Helsingin ytimessä.

– Kirkko on niitä varten, jotka eivät vielä tunne Jeesusta.

Aiemmin päivällä pidetyssä avajaismessussa Luther kirkko oli siunattu käyttöön. Sen työntekijöiksi siunattiin teologit Soili ja Martti Haverinen. Avajaistilaisuuden päätteeksi he kertoivat pitkän listan siitä, millaista toimintaa kirkossa on jo tulevalla viikolla. Silloin alkaa muun muassa perhekerho ja pidetään konsertteja. Jumalanpalvelukset käynnistyvät syksystä. Niiden alkamisajankohta on kello 16.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Alttariristin löytäjä: ”Vein ristiä kuin 
Simon Kyreneläinen”

Katso video Luther-kirkosta ennen remonttia:

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliAlttariristin löytäjä: ”Vein ristiä kuin 
Simon Kyreneläinen”
Seuraava artikkeliNaimisiin suorassa lähetyksessä Turussa

Ei näytettäviä viestejä