Vanhoillislestadiolaisten piirissä tapahtuneita lasten hyväksikäyttötapauksia tutkinut Johanna Hurtig luennoi torstaina aiheesta vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen johdolle Oulussa. Asiasta kirjoittaa
Päivämies
.
Se kertoo, että tilaisuudessa perehdyttiin tutkija Johanna Hurtigin tutkimukseen Taivaan taimet, Uskonnollinen yhteisöllisyys ja väkivalta (Vastapaino 2013).
Päivämiehen mukaan Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja Viljo Juntunen sanoi tervetulopuheessaan, että Hurtigin tutkimuksen aihepiirin äärellä oltiin myös vuosi sitten SRK:n tiedotustilaisuudessa. Hän kertoi, että yhteistä tapaamista Hurtigin kanssa oli suunniteltu pitkään.
– Toiveena on, että tämän illan kautta saataisiin tietoa, josta voisi olla opiksi otettavaa, Juntunen totesi lehden mukaan.
Päivämies kirjoittaa Hurtigin avanneen puheenvuorossaan tutkimuksensa tuloksia uskon ja yhteisön merkityksestä väkivaltatapauksissa. ”Hurtig painotti, että hänen tutkimuksensa on vain yksi ikkuna yhteisön todellisuuteen.”
Hurtigin mukaan yhteisö ja usko vaikuttavat perhe-elämään. Lapselle muodostuu opetuksen pohjalta kuva turvallisesta yhteisöstä. Jos todellisuus on toisenlainen, lapsen mieli järkkyy. Tutkimuksessa ilmeni, että erilaisuuden ja poikkeavuuden kokemukset olivat uhreille raskaita erityisesti tilanteissa, joissa lähipiiri ei ymmärtänyt heidän kokemuksiaan, Päivämies raportoi.
Sen mukaan Hurtig käsitteli muun muassa perheissä ilmenevää fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa sekä hengellistä väkivallan ilmenemistä yhteisöissä. Keskustelun pohjaksi hän antoi käytännön esimerkkejä, joiden ratkaisemiseksi pohdittiin yhdessä toimintamalleja. Vanhoillislestadiolaisten pää-äänenkannattaja kertoo keskustelun puheenjohtajan Matti Taskilan todenneen lopuksi, että ilta oli ollut monella tavalla tarpeellinen.
Kotimaa24:n perjantai-iltana tavoittama Johanna Hurtig antaa luvan siteerata asiassa omaa Facebook-päivitystään, jossa hän kertoo haluavansa jakaa käänteen.
”Aiemmat yritykseni käydä keskustelua yhteisön osuudesta väkivallan riskeihin ja kohtaamisen ongelmiin eivät olleet onnistuneet”, Hurtig muun muassa kirjoittaa.
Hänen mukaansa tunnelma eilen torstaina pidetyssä tapaamisessa ”oli toisenlainen: ystävällinen, kuunteleva ja keskusteleva. Pidin vajaan kahden tunnin luennon. Sen kuluessa ja jälkeen keskusteltiin paljon.”
Lopuksi Hurtig kertoo olevansa varovaisen toiveikas.
Kotimaa24 ei tavoittanut perjantai-iltana Viljo Juntusta puhelimitse.
Kesällä SRK:n puheenjohtajaksi valittu Juntunen pyysi
Yle Radio 1:n Ykkösaamussa
2.7. anteeksi toisinajattelijoiden kohtelua vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä. Hän myös kiitti tutkija Johanna Hurtigia tämän toiminnasta hyväksikäyttötapausten esille tuomisessa.
Juntunen sanoi, että kun tiedot hyväksikäyttötapauksista liikkeen piirissä tulivat julki, asiaa oli aluksi vaikea uskoa. Hän myönsi haastattelussa, että tutkija Johanna Hurtigia saatettiin syyllistääkin.
– Hän teki suuren työn ja olemme hänelle kiitollisia, Juntunen sanoi heinäkuussa Ylelle.
Ilmoita asiavirheestä