Ilkka Kantola (sd) muistelee blogissaan, kuinka teologian opiskelijana antoi tunnontuskissaan osan opintolainasta hyväntekeväisyyteen. Kantolan mielestä ihminen, joka voi luopua jostain edustaan, on etuoikeutetussa asemassa.
”Teologian opiskeluajalta 80-luvun alusta muistan parhaiden ystävien kanssa käydyn perinpohjaisen ja ahdistuneen keskustelun rikkaiden ja köyhien välisestä kuilusta. Pohdimme kirkon kykyä lievittää maailman köyhyyttä. Tunsimme epätoivoa ajatellessamme, miten kolehtihaaviin tavallisimmin pannaan kiliseviä lantteja. Uhrilahjasta ei juuri voi puhua. Ahdistus maailman hätää ja köyhyyttä ajatellessa nousi niin suureksi, että haastoimme toisemme uhraamaan niin, että tuntuu. Jotkut lahjoittivat summan, joka oli viidennes opintolainasta, joku vähän vähemmän”, Kantola kirjoittaa.
Kantola muistuttaa, että ihmisen päätyminen hyvään varallisuusasemaan riippuu monista asioista, ei pelkästään omista ansioista. Kantola sanoo, että hyvä varallisuusasema on osittain verrattavissa lottovoittoon.
”Ei siksi ole outoa vaan pikemminkin luontevaa, että hyvään varallisuusasemaan päässyt ihminen tulee ajatelleeksi, voisiko tämä riittää. Ja että vapaaehtoisesti luopuu jostakin edustaan, johon hänellä on laillinen oikeus niin kuin lottovoittajalla omaan jättipottiinsa.”
Lue Ilkka Kantolan blogipäiväkirja
Lue myös: Kansliapäällikkö: Niinistön viesti yksilöille, ei kirkkotyönantajalle
Pentikäinen valmis tinkimään palkastaan
Piispa Luoma: Olen valmis osallistumaan palkkakeskusteluun
Ilmoita asiavirheestä