Kotimaa Pro laskeutuu kesätauolle. Uusia julkaisuja on luvassa jälleen elokuun alussa. Tässä täsmävinkit työstä palautumiseen ja hyvinvointiin.
Tampereen yliopistossa on tutkittu työstä palautumista työ- ja ympäristöpsykologisista näkökulmista. Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimusprojektissa päädyttiin antamaan neljä ohjetta palautumiseen.
1. Työpäivän aikana jaksamista edistävät vartin puistokävely ja rentoutumisharjoitus
Tutkimus osoitti, että 15 minuutin mittaisiin puistokävelyihin tai rentoutusharjoituksiin osallistuminen lounastauon aikana oli yhteydessä parempaan keskittymiskykyyn ja vähäisempään väsymykseen töissä iltapäivällä ennen kotiin lähtöä. Rentoutusharjoituksiin osallistuminen vähensi myös tunnetta stressistä. Fysiologisessa palautumisessa nähtiin myönteisiä muutoksia iltapäivän verenpaineissa niin kävelyllä käyneillä kuin rentoutukseen osallistuneillakin. Muutos oli suurinta puistokävelyihin osallistujilla.
2. Älä uuvuta itseäsi – Hyödynnä lyhyet tauot asettamalla tavoitteita raittiissa ilmassa ja auttamalla muita
Tutkimuksen mukaan työhön liittyvät strategiat, kuten keskittyminen työtehtäviin, joista pitää, uusien työtavoitteiden asettaminen sekä toisten auttaminen, antavat energiaa työssä. Myös liikunta, kuten ulkoilu raittiissa ilmassa, osoittautui energisoivaksi etenkin niillä henkilöillä, jotka käyttivät myös työhön liittyviä strategioita. Yksityiselämään liittyvät toiminnot, kuten netissä surffailu, eivät energisoineet yhtä hyvin. Kuitenkin henkilöt, joilla oli pakonomainen suhde työhön, saivat myös niistä energiaa. Energiatason onnistunut ylläpito työpäivän aikana edisti työpäivän jälkeen vapaa-ajalla tapahtunutta palautumista.
3. Työasioiden tunneperäinen vatvominen vapaa-ajalla estää palautumista
Työasioiden sekä tunneperäinen että ongelmasuuntautunut vatvominen vapaa-ajalla oli tutkittavien keskuudessa yleistä. Tutkimukseen osallistuneista noin 40 prosenttia kuului tunneperäisesti vatvoviin, joiden työssä korostuivat sekä määrälliset että laadulliset työn vaatimukset. Heidän hyvinvointinsa oli heikompaa kuin niillä, joilla vatvominen oli vähäistä tai ongelmasuuntautunutta.
4. Liiku luonnossa niin voit hyvin
Luonto tekee ihmiselle hyvää. Merkityksellisiä ovat jo huonekasvit, ikkunanäkymät, parveke ja piha. Tärkein hyvinvointia edistävä tekijä tutkimuksen mukaan oli kuitenkin luonnossa liikkuminen.
Tutkimus koostui kahdesta osatutkimuksesta: kahden vuoden pitkittäistutkimuksesta 664 työntekijän keskuudessa sekä interventiotutkimuksesta, johon osallistui noin 150 työntekijää ja jossa lounastauon aikana käytiin puistokävelyllä tai tehtiin rentoutusharjoitus.
Elvyttävää ja akkuja lataavaa kesää aivan kaikille työstä tai sen puutteesta riippumatta!
Muistakaamme myös piispa emeritus Eero Huovisen sanat: ”Ilman lepoa kukaan ei jaksa elää.”
”Näinä kirkkaina öinä uskon kaipuuseen, joka on alati läsnä, aina olemassa. Ihmissieluun taottu, valettu syvälle olemukseemme. Se on Jumalan kuiskaus, ikuisuuden henkäys, joka ei äärellisellä täyty eikä tekemällä tukahdu.” – Hannu-Pekka Björkman
Eeva-lehden kolumnissa
Kuva: Sauli Karhu
Ilmoita asiavirheestä