Oulun seurakuntien kansainvälisen työn pastori Árpád Kovács antoi viime keväänä sijaishuollosta karanneelle huostaanotetulle seurakunnan suojan. Sen jälkeen hän on saanut vastaavankaltaisista tapauksista jo seitsemän yhteenottoa eri puolilta Suomea.
Kovács tietää, että kevään tapaus mukaan lukien yhteensä jo neljälle lapselle kolmesta eri perheestä on annettu seurakunnan suoja Kirkko turvapaikkana -oppaan mukaisesti. Opas tehtiin ensi sijassa ulkomaalaisille turvaa hakeville, mutta nyt sitä on alettu soveltaa myös suomalaisiin.
– Tämä on nyt jo jonkinlainen massaliikehdintä. Ilmiö tästä tuli ja se vaan laajenee, enkä yhtään ihmettele, Kóvács huokaa.
Kovácsille ei ole saamiensa yhteydenottojen perusteella muodostunut ruusuinen kuva lastensuojeluasioista.
– Lastenkodeissa lapsia kohdellaan niin kuin vankilassa, eristystä, riisumista, ruumiintarkastuksia. Esimerkiksi päihteisiin viittaavan sanan käytöstä voi seurata eristysrangaistus. Tietyt musiikit ovat kiellettyjä, esimerkiksi tietyt rap-artistit. Sitten on lääkkeiden pakkosyöttöä, esimerkiksi ketipinoria syötetään. Meininki on suorastaan kuin vankilasta tai elokuvasta Yksi lensi yli käenpesän.
– Ne perheet, jotka minulle soittavat, eivät vastusta edes huostaanottoja tai lasten sijoittamista muualle. Kyse on siitä, että heidän pienintäkään toivetta ei kuulla. On vaikka poliisin tutkintaa, että lasta on uhattu jossakin paikassa, sitäkään ei ole otettu huomioon.
Kirkolta toivotaan aktiivisuutta
Kovácsin mielestä siitä, että lastensuojelulle annetaan rajaton valta ja rajalliset resurssit, ei seuraa hyvää.
– Samoista perheistä on tehty perättömiä lastensuojeluilmoituksia, on väitetty esimerkiksi että lapsia on tietyssä paikassa, mutta voin varmasti sanoa, että ei ollut, kun se on kirkon turvassa. Koko lastensuojeluprosessi, minkä pitäisi auttaa, näkyy tällä hetkellä olevan enemmänkin hajottava tekijä, hän kritisoi.
Árpád Kovács kertoo olleensa yhteydessä oikeusoppineisiin hänelle tulleista tapauksista. Hän aikoo itse valittaa kahdesta tapauksesta oikeusasiamiehelle ja on kehottanut myös joitakin vanhempia tekemään niin.
– Perheitä turhauttaa, kun he valittavat oikeuteen lastensuojelun toimenpiteistä. Käsittelyaika menee niin pitkäksi, että perheet turhautuvat, kävi valituksen käsittelyssä miten tahansa.
Árpád Kovács toivoo kirkolta aktiivisuutta uuden ilmiön käsittelyssä.
– Jos tämä menee näin, kohta meidän pitää perustaa Suomelle sisäinen pakolaisleiri kirkon piirissä, hän heittää.
Kuva: Oulun seurakunnat
Lue myös: Oulun huostaanotettua koskevat neuvottelut alkoivat hyvässä hengessä
Ilmoita asiavirheestä