Inarin seurakunnan kirkkovaltuusto hyväksyi eilisessä kokouksessaan äänestyksen jälkeen äänin 15–2 kirkkoneuvoston esityksen Utsjoen liittämisestä Inarin kappeliseurakunnaksi.
Inarin kirkkovaltuusto esittää Oulun tuomiokapitulille, että se esittäisi kirkkohallitukselle seurakuntajaon muutosta niin, että Utsjoen seurakunta liitettäisiin kappeliseurakuntana Inarin seurakuntaan ja tuomiokapituli asettaisi selvitysmiehen laatimaan yhdistymissopimusta.
Suomen ainoa saamelaisenemmistöinen Utsjoen seurakunta on jo pitkään kärsinyt suurista taloudellisista vaikeuksista. Viime vuoden lopulla se totesi ajautuneensa kirkkohallituksen avustuksista huolimatta vararikkoon.
Liitoksen aikataulu on kiireinen taloudellisten seikkojen vuoksi. Tavoitteena on, että yhdistynyt seurakunta aloittaa toimintansa vuoden 2018 alusta. Tämä edellyttää Kirkkohallituksen päätöstä seurakuntaliitoksesta elo–syyskuussa. Aikataulun kiireellisyys johtuu siitä, että Utsjoen seurakunnan varat eivät riitä enää palkkojen maksuun lokakuusta 2017 lähtien.
Utsjoen seurakunnalla on velkaa 330 000 euroa, josta erääntyy tämän vuoden lokakuussa maksettavaksi 80 000 euroa. Seurakunnan hallinnollisista asioista vastaava vt. kirkkoherra Jouko Lepistö kertoo, että tuota summaa seurakunnan tilillä ei tule lokakuussa olemaan.
Piispa Samuel Salmi: Liitoksen on hyvä edetä suunnitellussa aikataulussa ja vapaaehtoisesti
Inarin kirkkoneuvosto totesi, että Inarin seurakunta on Utsjoen seurakunnan ainut naapuriseurakunta ja tahtomattaan joutunut tilanteeseen, jossa seurakuntatyö Utsjoella voi jatkua vain liitosprosessin kautta.
Asia oli menossa käsittelyyn Inarin seurakunnan luottamuselimissä jo kuukausi sitten, mutta silloin Inarin kirkkoherra Tuomo Huusko kuitenkin veti esityksen pois saamelaiskäräjien kirjeen vuoksi.
Saamelaiskäräjät pyysivät saamelaiskäräjälain 9 §:n neuvotteluja ja lisäksi sen arvioimista, mitkä olisivat mahdollisen seurakuntaliitoksen vaikutukset saamelaisten kielellisiin ja kulttuurisiin perusoikeuksiin Utsjoen seurakuntaelämässä. Saamelaiskäräjiä kuultiin ja aiheesta pidettiin kansalaiskeskustelu 5.3.
Kansalaiskeskustelussa Oulun piispa Samuel Salmi sanoi, että on vastuullista, että liitosprosessin käsittely jatkuu suunnitellussa aikataulussa ja askelmerkeissä.
Inarin kirkkoneuvoston mukaan on selvää, että seurakuntaliitoksesta aiheutuu taloudellisia rasitteita Inarin seurakunnalle. Utsjoen seurakunnan lainat siirtyvät Inarin seurakunnan maksettaviksi. Myös mahdollisen Utsjoen kappeliseurakunnan toiminta edellyttää Inarin seurakunnan taloudellista tukea.
Inarin kirkkoneuvoston mukaan seurakuntaliitosprosessi jatkuu joka tapauksessa, ottipa Inarin seurakunta Utsjoen seurakunnan aloitteeseen seurakuntien yhteenliittymisestä myönteisen taikka kielteisen kannan. Vaihtoehdot olivat ”vapaaehtoinen pakko” tai ”pakollinen pakko”.
Kun valittiin vapaaehtoinen pakko, yhdistymissopimuksessa voidaan neuvotella saamen kielen ja kulttuurin asemasta Utsjoen kappeliseurakunnassa. Jos Inarin seurakunta olisi ottanut Utsjoen aloitteeseen kielteisen kannan, liitosprosessin eteneminen olisi siirtynyt täysin tuomiokapitulin käsiin. Tällöin Utsjoen seurakunnan seurakuntatyön ja työntekijöiden tulevaisuus olisi jäänyt avoimeksi kysymykseksi.
Piispa Salmi antoi keskustelutilaisuudessa tukensa ja kannustuksensa prosessin vapaaehtoiselle etenemiselle. Lisäksi piispa sanoi, että jos prosessin varrella ilmenee uusia ratkaisuvaihtoehtoja, asiaa tarkastellaan niiden valossa.
Inarin seurakunta pitää tärkeänä, että sille maksettaisiin liitoksen jälkeen kokonaiskirkon rahoituksesta vuosittain sama summa (noin 175 000 euroa) joka nyt maksetaan Utsjoen seurakunnalle seurakunnan kirkkoherran ja diakonissan palkkojen ja toimintakulujen kattamiseksi.
Näin Utsjoella säilyisi oma pappi, nuorisotyöntekijä ja diakoniatyöntekijä sekä kappelineuvosto, jonka vastuulla olisi erityisesti kappeliseurakunnan hengellisen elämän järjestäminen. Järjestely turvaisi toiminnallisen kirkollisen yhteisön säilymisen ja omaleimaisen saamelaisen kirkollisen työn jatkon alueella.
Inarin seurakunta haluaa, että ennen lopullista seurakuntien liitospäätöstä Inarin seurakunnan vastuulle tulevat taloudelliset rasitteet selvitettäisiin tarkasti ja seurakunta saisi kirkkohallitukselta tukea liitoksen yhteydessä.
Päätöksen loppuun jätettiin varaus: Mikäli Utsjoen kappeliseurakunnan taloudellinen tilanne myöhemmin kohenee kestävälle pohjalle, Utsjoki palautetaan itsenäiseksi seurakunnaksi.
Kuva: Jussi Rytkönen
Lue myös:
Utsjoen seurakunnassa talouskatastrofi: Pyytää päästä Inarin kappeliseurakunnaksi
Utsjoen seurakunta huutokauppaa alttaripöydän – Mahdolliset tulot eivät pelasta mitään
Saamelaiskäräjät puuttui asiaan – Utsjoen seurakunnan liitos Inariin seisahtui
Ilmoita asiavirheestä