”Inarissa pääsiäistä vietetään kotakahviossa tulistellen”

Pääsiäisen auringonnousun ajankohta ja paikka vaihtelevat. Helsingin yliopiston almanakkatoimiston mukaan pääsiäisaamun aurinko nousee tänä vuonna Suomessa ensimmäisenä Inarin Sevettijärven Rajapäällä klo 06:29. Inarin seurakunta ottaa siis pääsiäisen ensimmäisenä vastaan.

Inarin seurakunnan kirkkoherra Tuomo Huusko, miten seurakunta on varautunut ristin ja ylösnousemuksen pääsiäiseen?

– Vietämme pääsiäistä perinteiseen tapaan neljässä kirkossamme Ivalossa, Inarissa, Saariselän kappelissa ja Pielpajärven erämaakirkossa jumalanpalveluksin ja konsertein, tai vaikkapa Saariselän kappelin luona kotakahviossa tulistellen ja lettukahvilla Yhteisvastuun hyväksi.

Mitä erityispiirteitä Inarin alueen neljän kielen ja kahden kansankirkon pääsiäisessä on?

– Täällä saamelaisalueella on monikulttuurista rikkautta omasta takaa, sekä hyvä ekumeeninen rinnakkaiselo ja yhteistyö, mutta pääsiäistä vietämme pääasiassa omiemme parissa. Toki ortodoksisessa pääsiäisyön jumalanpalveluksessa Nellimissä on esimerkiksi kuorolaisia molemmista kirkkokunnista.

– Saariselän tunturikappeli palvelee erityisesti turisteja ja siellä on sesonkiaikoina turistipappi vuorotellen Kansan Raamattuseurasta ja Suomen Luterilaisesta Evankeliumiyhdistyksestä. Pielpajärven erämaakirkossa taas vietetään jumalanpalvelusta ja koko perheen ulkoilutapahtumaa lankalauantaina. Sinne mennään moottorikelkoilla tai hiihtäen.

Miten inarilaiset ovat suhtautuneet kuluneen talven kansainvaellukseen myös Lapin raja-asemien kautta?

– Ei ole hötkyilty. Tosi tunkuunkin on kyllä varauduttu. Täällä on rajavartiostolla, kunnalla, pelastuslaitoksella, seurakunnalla ja muilla toimijoilla ollut tapaaminen siitä, mitä tehdään, jos tulijamäärät lisääntyvät. Toisaalta näyttää tuo tilanne rauhoittuvankin, ainakin nyt.

Inari on pinta-alaltaan Suomen suurin seurakunta. Mitä se merkitsee seurakunnan työlle?

– Onhan se haasteellista. Seurakunta kuitenkin pyrkii palvelemaan ihmisiä koko seurakunnan alueella. Työntekijät kulkevat pitkiä matkoja. Joskus kotikäynti voi olla satojen kilometrien reissu, tai vaikka hiihtoreissu, jos tietä kotiin ei ole. Seurakunta järjestää jonkun verran kuljetuksia viikkotoimintaan ja tapahtumiin.

Miten inarilainen elämänmeno on muuttumassa?

– Paljon on samaa kuin muuallakin, jossa eletään kaukana kaupungeista. Väestö vanhenee syrjäkylillä, nuoret ovat muuttaneet pois, monet kyläkoulut on lopetettu. Joitakin niistä on muutettu hotelleiksi. Saamen kielten asema on vahvistumassa, erityisesti inarinsaamen, jota puhuu muutama sata ihmistä. Uutta yhteisöllisyyttä edustavat seurakunnan diakoniatyön noin sata vapaaehtoista.

Mikä olisi pääsiäisauringon ensimmäisenä vastaanottavan seurakunnan tervehdys muulle Suomen kirkolle?

– Toivotan ylösnousemuksen iloa ja valoa koko Suomen kirkolle täältä Lapin keväthangilta! Buorit beassážat! Pyereh pessijááh! Hyvää pääsiäistä!

Kuva: Juha Kauppinen

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeli60 hartauskirjaa, jotka sinun kannattaa lukea
Seuraava artikkeliArvio: Kaksi merkityksellistä matkaa Israeliin

Ei näytettäviä viestejä