Irakilainen piispa Daniel: – ”Kristittyjen asema Irakissa oli Saddam Husseinin aikana huono, nyt se on huonompi”

Kristittyjen määrä on vähentynyt viimeisen 20 vuoden Irakissa on 1,5 miljoonasta noin 200 000 kristittyyn, sanoo Muinaisen Idän Kirkon piispa Daniel.

Englanniksi hänen kirkkokuntansa nimi on Ancient Church of The East.

Piispan virkaan hänet vihittiin toissa syksynä. Alun perin hän opiskeli lääketiedettä Ukrainassa, mutta kokiessaan irakilaisten kanssaopiskelijoiden taholta jatkuvaa pilkkaa, hän alkoi opiskella kristinuskoa syvemmin ja päätyi lopulta opiskelemaan teologiaa.

Piispa Daniel kiertää Suomessa vainottuja kristittyjä auttavan Open Doors -järjestön kutsumana.

YKSI KÄÄNNEKOHTA Irakin kirkkojen ja kristittyjen tilanteessa oli jihadistijärjestö Isisin valtaannousu 2014.

Piispa Daniel toimi niihin aikoihin pappina ja yli tuhat isisiä paennutta ihmistä haki turvaa hänen kirkostaan.

Nuori pappi alkoi järjestää hätämajoitusta ja väliaikaista koulunkäyntimahdollisuutta seurakunnastaan turvaa hakeneille ihmisille.

– Perheet joutuivat elämään äärimmäisissä olosuhteissa vailla yksityisyyttä. Luonnollisesti se vaikeutti entisestään tilannetta, jota oli edeltänyt hetkessä tapahtunut koko omaisuuden menetys.

– Avasimme Toivon keskuksia, eräänlaisia traumakeskuksia, Open Doors -järjestön avulla, Nyt niitä on Irakissa yhteensä 160.

Isisin sekä muiden ääriliikkeiden toimien seurauksena iso osa kristityistä menetti kotinsa sekä koko omaisuutensa. Edelleenkään kristityiltä vietyä omaisuutta ei ole saatu palautettua.

Piispa Danielin mukaan lainsäädäntö ei vieläkään turvaa kristityn vähemmistön asemaa, vaan se joutuu edelleen elämään omassa maassaan toisen luokan kansalaisina.

– Saddam Husseinin aikana kristittyjen tilanne oli huono, nyt se on huonompi, piispa Daniel sanoo.

Vaikean tilanteen seurauksena maasta lähtee hänen arvionsa mukaan joka päivä yksi kristitty perhe.

– Tuntuu siltä, että oma kotimaamme oksentaa meidät luotaan.

PIISPA DANIELIN MUKAAN ainoa myönteinen kehitys viime vuosina on ollut se, että eri kristilliset kirkkokunnat ja yhteisöt ovat oppineet toimimaan yhdessä sen sijaan että ne keskittyisivät eroihinsa.

– Meillä kristityillä on erityinen tehtävä maassa, jossa meitä on ollut yli 2000 vuotta.

– Kristittyinä me työskentelemme Irakin tulevaisuuden hyväksi tarjoten toivoa ja rauhaa. Meidän kristittyjen tehtävä kaikkialla maailmassa on kääntää pahuus hyväksi, rakentaa rauhaa sekä toimia valona ja suolana.

Piispa Daniel painottaa kansainvälisen tuen merkitystä.

– Voimme unohtaa vainoojamme, mutta tukijoitamme emme unohda koskaan.

Korjattu kello 15:26 piispaksi vihkimisen ajankohta.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeli”Kristinuskon ytimeen sisältyy vastuu luomakunnasta” – Luontoliitto ja kirkko yhteistyöhön metsien hyväksi
Seuraava artikkeliMelkein kuin metsässä kulkisi – muotoilijat puolustavat katoavia ikimetsiä

Ei näytettäviä viestejä