Kolme Suomen Pipliaseuran työntekijää on juuri saapunut Lähi-idästä ensi vuoden vuositeemamateriaalin aineistonkeruumatkalta. Jordaniassa he kohtasivat ja haastattelivat Syyrian ja Irakin pakolaisia.
– Tulevaisuus on täysin näköalaton, en tiedä, mihin päädymme. Irakiin emme voi koskaan palata. Se on mennyttä. Haluamme ulos täältä Amerikkaan, Australiaan, Eurooppaan, minne tahansa, sanoo nelilapsisen irakilaisperheen äiti.
Perhe elää Ammanissa Jordanian Pipliaseuran ylläpitämässä irakilaisten kristittyjen pakolaiskeskuksessa, jonka parakeissa asuu 37 ihmistä.
Jordaniassa elää puoli miljoonaa Irakin pakolaista ja 1,4 miljoonaa Syyrian pakolaista. Jordanian Pipliaseura jakaa paikallisten kirkkojen kanssa yhteistyössä perustarpeita turvapaikanhakijoille uskontoon katsomatta. Turvapaikanhakijoiden koteihin viedään patjoja, ruokaa, tuulettimia ja kaasukeittimiä.
Turvapaikanhakijat ovat kokeneet kovia. Ammanin parakeissa asuvat Irakin kristityt menettivät Isisin tultua kaiken. Isis antoi heille kolme vaihtoehtoa: Käännytte islamiin ja maksatte Isisille, kuolette tai lähdette maasta. Irakilaiset kokevat toista vuotta kestäneen parakkielämän turhauttavana ja raskaana. Pakolaisille työnteko ei ole mahdollista, eikä perheillä ole varaa lähettää lapsia kouluun.
Vain kirkko tuli apuun
Syyrian rajan tuntumassa elää kuusihenkinen perhe, joka lähti pakoon kotikaupungin pommituksia. Perheen 14-vuotias esikoinen oli nähnyt, miten yhdeksän ihmistä tapettiin kadulle. Myös tyttöjen kidnappaukset ovat yleistyneet.
Perhe matkusti lampaiden kuljetusauton lavalla 12 tuntia autiomaan ja vuorien kautta Jordanian rajalle 90 muun ihmisen kanssa. Perhe vietti kuukauden pakolaisleirillä, jonka ankeista oloista he muuttivat Markan kaupunkiin.
Kirkon ihmiset olivat ensimmäisiä, jotka tulivat auttamaan syyrialaista muslimiperhettä. Kukaan muu ei auttanut. Kirkon vapaaehtoiset ovat antaneet perheelle rahaa vuokraan sekä jakaneet heille kuponkeja ruuan ja tarvikkeiden ostoon.
– Täällä asenteet pakolaisia kohtaan ovat muuttuneet tylymmiksi siitä, kun tulimme. Jordanialaiset eivät halua syyrialaisia lapsia kouluun. Syyrialaiset lapset käyvät koulua illalla ja jordanialaiset päivällä, perheen isä kuvailee tilannetta.
Tulevaisuudessa perhe haluaa muuttaa takaisin kotimaahan. Tärkeintä on, että lapset pärjäävät.
– Emme haluaisi lastemme kärsivän enää. He ovat nähneet omin silmin, miten ihmisiä tapetaan. Kaipaan kaikkea Syyriasta. Se on kotimme, rakas maamme. Vaikka talomme olisi tuhottu, haluan jonain päivänä takaisin Syyriaan, sanoo syyrialaisperheen äiti.
Kuva: Suomen Pipliaseura. Irakilaisten pakolaiskeskuksen pihapiiri Ammanissa.
Ilmoita asiavirheestä