Helsingin piispa Irja Askola on kirjoittanut Facebook-sivullaan parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä olevasta tasa-arvoisesta avioliittolaista.
Askola pohtii sitä, mihin otamme kantaa, kun kannatamme tai vastustamme avioliittolain muutosaloitetta ja esittää ajatuksia, jotka ovat selvästi lakialoitteen kannalla. Hänen mielestään lakialoite ei kysy kantaamme seksuaalivähemmistöihin sinänsä eikä lukitse kirkkojen omia ratkaisuja.
”Eikö kansanedustajien tehtävänä ole huolehtia siitä, että kansalaisia kohdellaan yhdenvertaisesti yhteiskunnallisen lain edessä? Eikö pysyvässä rakkaussuhteessa ja yhteisessä kodissa asuvalla parilla ole oikeus yhteiseen sukunimeen? Eikö perintölainsäädäntö voisi olla oikeudenmukainen homo- ja lesboparille?”, Askola pohtii kirjoituksessaan.
”Eikö olisi kohtuullista, että pysyvässä rakkaussuhteessaan / rekisteröidyssä parisuhteessaan elävä homo tai lesbo tilastojen, pykälien tai työtovereiden kysyessä ”oletko aviossa”, voisi todeta: ”Olen”. Nythän pysyvän sitoutumisensa ilmaistessaan joutuu ilmaisemaan tai salaamaan sukupuolisen suuntautumisensa”, Askola jatkaa.
Lopuksi piispa toteaa yrittävänsä muistaa, että lakipykäliin ja säädöspohjiin kantaa ottaessaan hän ottaa kantaa myös oikeisiin ihmisiin.
”Laki on pykälä, mutta sen toteutus on ihmisen tarina.”
Myös Kotimaa-lehden ja Kotimaa24:n päätoimittaja Mari Teinilä tukee tasa-arvoista avioliittolakia tänään ilmestyneen Kotimaan pääkirjoituksessa.
”Muutos on väistämätön, sillä lainsäädäntöä pitää korjata kunnes ihmiset ovat lain edessä täysin tasavertaisia”, Teinilä kirjoittaa.
Ilmoita asiavirheestä