Isis voidaan nujertaa vain yhteistyöllä

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Wolfgang Mühlberger katsoo, että Isisin ylikansallinen luonne kannattaa unohtaa. Liikkeen vastainen taistelu pitäisi suunnitella erikseen Irakiin ja Syyriaan.

Lähi-idän politiikkaan ja islamilaisiin liikkeisiin erikoistuneen Mühlbergerin analyysi julkaistiin tiistaina Ulkopoliittisen instituutin verkkosivuilla.

Irakin tilanne pitäisi ratkaista ensin. Irakin uutta hallitusta on painostettava sopuun sunnijohtajien kanssa, jotta hallitus saisi takaisin niiden heimojen luottamuksen, jotka ovat kallellaan Isisin suuntaan.

Syyriassa olisi puolestaan välittömästi aloitettava ponnistelut neuvotteluratkaisun löytymiseksi.

Yhtenäisen ja raudanlujan Isisin-vastaisen liittouman luomiseksi on käsiteltävä kolme alueellista kysymystä. Wolfgang Mühlbergerin mukaan ensimmäinen liittyy epävarmuuteen Saudi-Arabian asennoitumisesta. Isisin ideologian juuret ovat Saudi-Arabian edustamassa wahhabismissa.

Toinen liittyy Iranin rooliin. Irakin ja Syyrian politiikkaan voimakkaasti vaikuttava Iran on hyvin huolissaan sunnalaisen jihadismin leviämisestä.

Kolmantena esiin nousee Turkin rooli. Turkki on ollut Isisin suhteen hyvin pidättyväinen.

Ideologisesti äärimmäisen jyrkkä Isis-järjestö haluaa perustaa sharialakiin perustuvan ylikansallisen kalifaatin. Keinoina se käyttää hyökkäyksiä siviilejä vastaan. Erityiskohteekseen se on ottanut vähemmistöt.

Raivokasta antimodernismia

Mühlberger huomauttaa, että islamilaiseen viitekehykseen perustuva alueellinen laajentuminen ei ole Lähi-idässä uusi asia. Esimerkiksi Saudi-Arabian kuningaskunnan perustamiseen johtanut jihad vaali ”raivokkaan antimodernistista ja fundamentalistista islamilaista ideologiaa”.

Isisin suosion taustalla ovat hauraat valtiorakenteet, kokemus kaltoin kohtelusta ja tuen puute Syyrian sisällissodan maltilliselle oppositiolle. Mühlbergerin mukaan jihadistien voittaminen edellyttää yhteistä strategiaa, yhteistä tavoitetta ja riittävän kauaksi katsovaa toimintasuunnitelmaa.

Isis on saanut haltuunsa alueita, jotka olivat aiemmin baathilaisten ja vahvasti sekulaarien hallitusten hallussa. Terroristijärjestö on pystynyt käyttämään hyväkseen sunniväestön tyytymättömyyttä ja erilaisten arabi-ideologisten hankkeiden epäonnistumisia.

Isisin menestystä on saattanut auttaa myös johtajuus, yhtenäisyys ja sotilaallinen kyvykkyys, mutta viime kädessä järjestön voima on sen vastustajien heikkoudessa, Wolfgang Mühlberger arvioi.

Kun Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdadi ilmoitti kesäkuussa 2014 ottavansa käyttöön kalifin arvonimen, hän tuli samalla antaneeksi kaikille sunnimuslimeille taistelukutsun Irakin ja Syyrian hallituksia vastaan.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) tuoreen raportin mukaan kaksi miljoonaa ihmistä on joutunut tänä vuonna jättämään kotinsa Irakin väkivaltaisuuksien vuoksi.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliVanhukset ja lapset samassa kerhossa
Seuraava artikkeliSanansaattaja pelkää perinteisen avioliittokäsityksen kannattajien virkaboikottia

Ei näytettäviä viestejä