Íd al-adhan eli uhraamisen juhlan merkitystä muslimeille kuvaa se, että Suomessa moskeijat käyvät liian ahtaiksi ja juhlia varten turvaudutaan vuokratiloihin. Turun islamilainen yhdistys esimerkiksi järjestää juhlat Leaf Areenalla ja paikalle odotetaan 400 – 600 osallistujaa.
”Muistakaa ottaa oma rukousmatto mukaan” muistuttaa turkulaisten ilmoitus, sillä juhla aloitetaan rukouksella. Sen jälkeen ihmiset halaavat ja onnittelevat toisiaan ja kiittävät elämisen lahjasta. Tuttaville ja sukulaisille annetaan pieniä lahjoja ja erityisesti lapsia muistetaan. Juhlan jälkeen perheet kokoontuvat sukulaisten ja tuttavien kanssa yhteiselle aterialle joko kotiin tai ravintolaan, kertoo Turun islamilaisen yhdistyksen puheenjohtaja Muhammed Hussein.
– Tunnelma täällä on vähän erilainen kuin kotimaassa, jossa pidetään kolme päivää vapaata ja kaikki voivat osallistua juhlaan, sanoo Muhammed Hussein haikeana. Uhraamisen juhlaan kuuluvaa uhrieläimen teurastusta ei Suomessa voi tehdä, mutta sen sijaan annetaan rahaa, joka jaetaan kolmeen osaan, niin kuin uhrieläimen liha jaettaisiin. Yksi osa itselle, yksi ystäville ja yksi osa köyhille.
– Kaikki eivät välttämättä saa lomaa töistä edes yhtä päivää, mutta rukoukseen osallistuu moni sellainenkin, joka ei moskeijassa tavallisesti käy, kertoo puolestaan Isra Lehtinen Suomen islamilaisesta neuvostosta. Usein juhlia jatketaankin sitten viikonloppuna.
Íd al-adha eli uhraamisen juhlana muistellaan profeetta Aabrahamin kuuliaisuutta Jumalalle, kun hän olisi ollut valmis uhraamaan poikansa. Jumala kuitenkin sanoi Aabrahamille, että hänen uhrinsa oli jo suoritettu, ja Ismaelin (Isakin) henki säästyi.
Ilmoita asiavirheestä