Ilta-Sanomien Sallikaa vanhan ajan joulu! -vetoomuksen on allekirjoittanut lehden verkkosivuilla jo noin 34 000 ihmistä, ja määrä kasvaa koko ajan nopeasti.
”Me toivomme kouluilta ja päiväkodeilta joustavuutta: sallikaa lasten laulaa uusien laulujen lisäksi myös samoja lauluja kuin heidän isovanhempansakin ovat aikoinaan laulaneet”, opetusministerille aikanaan luovutettavassa vetoomuksessa vaaditaan.
Säilytettävinä asioina pidetään muun muassa Enkeli taivaan -virttä, jouluevankeliumia ja joulukuvaelmaa.
Kymmenisen vuotta tiedotusvälineet ovat säännöllisesti tehneet joulun alla juttuja siitä, millaisia kristillisiä elementtejä koulujen joulujuhlissa on tai ei ole.
Tänä vuonna on kuitenkin keskusteltu tavallista enemmän. Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin puhuu asian ”konkretisoitumisesta”. IS teki muun muassa jutun, josta ilmeni, että 48 Helsingin koulusta 19 on luopunut joulujuhlissaan uskonnollisista elementeistä. Perinteisen koulujoulun hylkääminen on tullut lihaksi lähinnä pääkaupunkiseudulla ja isoissa kaupungeissa.
Vanhan ajan joulun salliminen on suvaitsevaisuutta
Sitä, että lehti tekee vetoomuksen uskontoon liittyvässä asiassa, voidaan pitää Suomessa yllättävänä. Ulla Appelsin ei kuitenkaan näe vetoomusta uskonnollisena. Hänen mukaansa kyse on kulttuuriperinnöstä ja sen säilyttämisestä.
– Jos Suomessa on iät ja ajat vietetty joulujuhlia ja siihen on kuulunut tiettyjä elementtejä, onko näissä jotain niin vaarallista ja pahaa, että niistä pitäisi luopua kokonaan. Totta kai ajat muuttuvat ja uusia asioita tulee, mutta voidaanko sallia, että näitä tuttuja asioita on mukana. Myös vanhan ajan joulun salliminen on suvaitsevaisuutta, Appelsin toteaa.
– Suomessa ei hirveästi ole perinteitä. Jos kaikesta lähdetään luopumaan, mitä lopulta jää? hän kysyy.
Hän myös muistuttaa, että perinteistenkin elementtien poistaminen joulujuhlista voidaan kokea loukkaavana sekin.
Appelsinin mielestä vetoomuksella ei ole myöskään liittymäkohtia maassamme kuumana käyneeseen poliittiseen maahanmuuttokeskusteluun. Hän huomauttaakin, että Enkeli taivaan -virttä ovat vastustaneet äänekkäästi älymystöä edustavat kantasuomalaiset.
– On vaarallista kansalaiskeskustelun kannalta, jos kaikki keskustelu, joka käydään isoista puheenaiheista leimataan maahanmuuttokeskusteluksi, Appelsin kuittaa.
Ilta-Sanomat sulkee vetoomuksen verkkosivuillaan jouluaattoon kello 12 mennessä.
Ilmoita asiavirheestä