Lukiolainen voi suorittaa uskonnon kurssin osallistumalla seurakunnan järjestämään isoiskoulutukseen.
Kirkkohallituksen rippikoulutyön asiantuntijan Jarmo Kokkosen mukaan isoskoulutuksesta on myönnetty lukion kurssisuorituksia jo useamman vuoden ajan. Usein kyseessä on uskonnon soveltava kurssi. Käytäntö on hyvin yleinen etenkin suurissa seurakunnissa.
Isoskoulutuksen sisältö, laajuus ja kesto vaihtelevat paljon seurakunnittain. Koulutus voi kestää puolesta vuodesta neljään vuoteen. Opiskelija voi saada lukiokurssin ilman, että hän on toiminut rippileirillä isosena. Pelkkä koulutus siis riittää.
”Hyvä, että lukiot palkitsevat seurakunnan toimintaan osallistumisesta”
Isoskoulutuksen suosio on säilynyt ennallaan. Toiminnassa on vuosittain mukana noin 20 000 nuorta, joista isoseksi päätyy lopulta noin 16 000.
– Isoskoulutus on parhaillaan mullistuksen kohteena, kun seurakuntayhtymissä etsitään uusia linjauksia ja yhteisiä toimintamalleja, Kokkonen toteaa.
Espoon Tuomiokirkkoseurakunnan nuorisotyönohjaaja Risto Saarinen kertoo, että Espoossa isoskoulutuksesta on saanut lukiokurssin jo ainakin viiden vuoden ajan. Käytäntö sai alkunsa koulujen kautta.
Espoossa isoskoulutus kestää kaksi vuotta, jonka jälkeen opiskelijat saavat koulutuksesta todistuksen, jossa luetellaan isosen keskeisiä taitoja. Näitä ovat esimerkiksi kristillisen uskon ja Raamatun tuntemus sekä vuorovaikutustaidot.
Saarisen mielestä on hyvä, että lukiot palkitsevat nuorten osallistumisen seurakunnan toimintaan.
– Opiskelijoille isoskoulutus on iso ajankäytöllinen satsaus, joten on hyvä, että siitä saa korvauksen kurssin muodossa.
Kuva: Pasi Leino.
Raision seurakunnan riparilaisia Merimaskun leirikeskuksessa kesällä 2014.
Juttu julkaistaan myös 30.7. ilmestyvässä Kotimaa-lehdessä.
Ilmoita asiavirheestä