Itä-Suomen yliopiston hallitus päätti maanantaina aloittaa yhteistoimintaneuvottelut. Niissä pyritään hakemaan ratkaisuja toiminnan rakenteelliseen kehittämiseen sekä talouden tasapainottamiseen.
Neuvottelut alkavat 17. joulukuuta ja ne kestävät helmikuun loppupuolelle asti.
Yt-neuvottelujen taustalla on taloudellisia, tuotannollisia ja toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvia syitä.
Päätös on jatkoa syyskuussa käynnistyneen talouden pitkän aikavälin sopeuttamissuunnitelman toteuttamiselle.
Itä-Suomen yliopiston filosofisen tiedekunnan teologian osaston johtajan, professori Matti Kotirannan mukaan yliopiston johto on viestittänyt, että henkilöstön osalta pyritään käyttämään pehmeitä keinoja, ensisijaisesti eläkejärjestelyjä, tehtäväkuvien muutoksia ja muita mahdollisia keinoja.
– Yliopiston antaman alustavan arvion mukaan osa-aikaistamisia, lomauttamisia tai irtisanomisia voi kohdistua enintään 200 henkilöön, Kotiranta kertoo.
Yliopisto hakee myös uusia keinoja täydentävän kilpaillun rahoituksen lisäämiseksi, sillä yliopistojen valtiolta tuleva perusrahoitus pienenee tulevaisuudessa.
Kotirannan mukaan nämä yt-neuvottelut eivät koske teologian osastoa eivätkä humanistista osastoa.
Kotirannan mukaan Itä-Suomen yliopistoon kohdistuva perusrahoituksen vähennys vuoteen 2015 verrattuna on arviolta 7–9 miljoonaa vuodessa alkaen vuodesta alkaen 2016.
– Ensi vuosi mennään vielä taloudessa suhteellisen pienellä alijäämällä, mutta veikkaan, että vaikeat vuodet ovat vielä edessä, kun yliopistoindeksin jäädytys alkaa tosissaan purra vuodesta 2017 eteenpäin.
Muutoksen kokoluokkaa on Kotirannan mukaan vaikea täsmällisesti arvioida, kun toimintaympäristön ja maan taloustilanteen tulevaa kehitystä ei tiedetä.
– Se on ilman muuta selvää, että kun yliopiston perusrahoituksen taso joka tapauksessa tulevina vuosina laskee vuosittain arviolta 7–9 miljoonaa euroa, täydentävän kilpaillun rahoituksen merkitys kasvaa entisestään. Sen lisäämisessä on haastetta niin yliopistolle kuin teologian osastolle, Kotiranta sanoo.
Itä-Suomen yliopisto on aloittanut toimintansa vuonna 2010. Sillä on kampukset Joensuussa, Kuopiossa ja Savonlinnassa. Yliopistossa on noin 15 000 opiskelijaa ja 2 800 työntekijää.
Ilmoita asiavirheestä