Jääkiekkoliitto on organisoinut Jääriparit-nimellä kulkevia rippikouluja leireineen jo vuodesta 2000 lähtien. Aluksi kyse oli poikavaltaisista lätkän pelaajille suunnatuista rippikouluista. Sittemmin lajien kirjo on laajentunut ja tyttöjäkin on saatu mukaan.
Nykyään rippikouluja järjestetään Kisakallion urheiluopistossa Lohjalla, Vierumäen urheiluopistossa Heinolassa sekä Piispalan nuorisokeskuksessa Kannonkoskella paitsi jääkiekon myös esimerkiksi muodostelmaluistelun, tanssin ja suunnistuksen harrastajille ja aktiiviurheilijoille.
– Nämä rippileirit saivat alkunsa erään vanhemman ehdotuksesta. Hänellä itsellään oli aktiivisesti urheilevia lapsia. Ideana on yhdistää nuoren haastavat treeniaikataulut ja rippikoulun käyminen niin, ettei kumpikaan osa-alue kärsi, kertoo Ilpo Myllyniemi Jääkiekkoliitosta.
Yhteistyötä paikallisseurakuntien kanssa
Koska Jääkiekkoliitolla ei ole virallista oikeutta toimia rippikoulun järjestäjänä, liitto tekee yhteistyötä urheiluopistojen alueilla sijaitsevien paikallisseurakuntien kanssa. Yhteistyö Lohjan, Heinolan ja Saarijärven seurakuntien kanssa on toiminut Myllyniemen mukaan erinomaisesti.
– Käytännössä seurakunnat osallistuvat aika vähän leirien ohjelmaan, koska heillä on kesäisin omat toimituskiireensä ja rippikoulunsa. Jääkiekkoliitto palkkaa teologit, vastaa tilavarauksista ja konfirmaatiotilaisuudestakin. Paikallisseurakunnat kuitenkin hyväksyvät aina rippikoulusuunnitelmat, Myllyniemi sanoo.
Jääkiekkoliitto palkkaa vastuupastorin
Jääkiekkoliitto nimeää ja palkkaa jokaiselle leirille vastuupastorin, joka huolehtii suunnitelmien teosta, rekrytoi kesäteologit ja isoset sekä huolehtii yhteyksistä rippikoululaisten koteihin. Rippikoululaiset saavat ensimmäiset tehtävänsä jo syksyllä, vaikka viikon leirille kokoonnutaan vasta kesällä.
Yksi Vierumäen ja Piispalan vastuupastoreista on nykyisin Haagan seurakunnassa työskentelevä Sami Lahtinen. Hän löysi opiskeluaikana teologisen tiedekunnan ilmoitustaululta rekrytointi-ilmoituksen ja vietti neljä kesää tiiviisti Jääkiekkoliiton leireillä rippikouluopettajana.
Nykyisin Lahtinen ei enää pysty työnsä vuoksi aktiiviseen leiriläsnäoloon urheiluopistoilla, mutta huolehtii edelleen vastuupastorin velvollisuuksista ja perehdyttää uusia teologianopiskelijoita urheilurippikoulutyöhön.
– Sekä nuoret että teologit ovat kovasti tykänneet näistä leireistä. Ryhmähenki on hyvä niin kuin rippikouluissa yleensäkin.
– Kesäteologeille työ on erityisen vastuullista, koska kiinteää seurakunnan taustatukea ei tässä tehtävässä ole niin paljon kuin yleensä. Sana kiertää ja puskaradion ansiosta minun ei ole tarvinnut laittaa edes rekrytointi-ilmoituksia. Halukkaita teologeja on ilmoittautunut ilmankin, Lahtinen sanoo.
Rippikoulu hivuttautuu nuoren arkeen
Sami Lahtisen mukaan Jääkiekkoliiton rippikouluissa on erityistä se, että rippikoulu hivuttautuu nuoren tuttuun treeniarkeen, eikä nuorta viedä pois omasta maailmastaan leirinkään ajaksi. Toisille tämä sopii mainiosti, toiset taas kaipaavat totaalista irrottautumista arjesta.
– Jääripari on yksi hyvä vaihtoehto urheilevalle nuorelle, oman seurakunnan leiri on joillekin sopivampi, Lahtinen sanoo.
Ilpo Myllyniemi kertoo, että huippu-urheilijat ovat jo rippikouluiässä varsin kovassa treenipuristuksessa. Niinpä joidenkin on mahdotonta järjestää riittävästi aikaa rippikoulun ennakkotapaamisiin ja tilaisuuksiin kotiseurakunnassa.
– Jääripareilla tämä ongelma on ratkaistu niin, että nuoret saavat henkilökohtaisesti räätälöidyn mahdollisuuden tutustua kotiseurakuntaansa. Osan kymmenestä tilaisuudessa käynnistä nuori voi korvata vaikkapa haastattelemalla kotiseurakuntansa luottamushenkilöä tai muilla vastaavilla tehtävillä, Myllyniemi sanoo.
Ei liian homogeenisia ryhmiä
Ilpo Myllyniemen mukaan liian homogeeniset ryhmät eivät ole rippikoulun hengen mukaisia. Niinpä samoilla leireillä on eritasoisia harrastajia ja aktiiviurheilijoita. Lisäksi samassa joukkueessa pelaavia nuoria ei sijoiteta samalle leirille kovin monta.
– Laitamme tarkoituksella myös eri urheilulajien harrastajia samaan rippikouluryhmään. He osallistuvat leirin oppitunnille porukalla ja jakaantuvat ainoastaan lajiharjoitusten ja oheisharjoitusten ajaksi eri valmentajien hoiviin, Myllyniemi sanoo.
Jääkiekkoliiton organisoima rippileiri maksaa osallistujalle noin 800 euroa.
Jääkiekkoliiton kuvat:
Muodostelmaluistelijat jääriparilla Kisakallion urheiluopistolla
Lätkäriparilaisia Kisakallion urheiluopistolla
Suojalkapalloa jääriparilla Vierumäen urheiluopistolla
Ilmoita asiavirheestä