Kioton pöytäkirjan tulevaisuus on Cancúnin ilmastoneuvottelujen ensimmäisellä viikolla noussut yhdeksi tärkeimmistä kysymyksistä Japanin ilmoitettua vastustavansa Kioton pöytäkirjan jatkoa.
Ilmoitus saattaa vaarantaa sekä Cancúnin onnistumisen että laillisesti sitovan kansainvälisen ilmastosopimuksen saavuttamisen Etelä-Afrikassa ensi vuonna. Suomalaiset kehitys- ja ympäristöjärjestöt kannustavat Suomea ja Euroopan unionia painostamaan Japania, jotta tämä muuttaisi kantaansa Kioton pöytäkirjan jatkoon.
Japani otti Cancúnin ilmastoneuvotteluiden ensimmäisellä viikolla tiukan kannan Kioton pöytäkirjan jatkamista vastaan ilmoittamalla, ettei se tule koskaan hyväksymään Kioton toista sitoumuskautta.
Kioton pöytäkirja on ainoa kansainvälinen ilmastosopimus, joka sisältää paitsi laillisesti sitovat päästövähennystavoitteet myös hyvin toimivat päästöjen raportointi- ja seurantamekanismit.
Järjestöt ovat tyytyväisiä siihen, että Euroopan unioni on Cancúnissa vahvistanut olevansa avoin sitoutumaan Kioton pöytäkirjan jatkoon ja kannustavat Euroopan unionia ja Suomea painostamaan Japania muuttamaan kantaansa.
– Neuvotteluja vaivaa teollisuusmaiden haluttomuus sitoutua sitoviin päästövähennystavoitteisiin ja Kioton pöytäkirjan tiukkaan seurantajärjestelmään. Vaikuttaa siltä, että löyhempi järjestelmä olisi useimmille teollisuusmaille mieluisampi. Japanin ehdoton ei Kioton pöytäkirjan toiselle sitoumuskaudelle on esimerkki tästä ja vaarantaa neuvottelujen jatkon. Kehitysmaat eivät ole valmiita etenemään toisella neuvotteluraiteella ilman varmuutta teollisuusmaiden sitoutumisesta laillisesti sitovaan ja oikeudenmukaiseen lopputulokseen, toteaa Katri Suomi Kirkon Ulkomaanavusta.
Ilmoita asiavirheestä