Jari Sarasvuo kertoo Kirkko ja kaupungissa, mitä kristinuskon peruskäsitteet hänelle merkitsevät. ”Puhe tuonpuoleisesta on usein silkkaa korskeutta ja taikauskoon takertumista.”
Sarasvuo sanoo, että hengellisen kielen kaksinapaisuus – toisille se on totta, toiset inhoavat sitä – tekee siitä jännitteisen. Hän itse käyttää hengellistä kieltä irti uskonasioista.
”Kun puhun pelastuksesta, en tarkoita mitään tuonpuoleista tai yliluonnollista. Tämä on lähtökohta. Pohdin tämänpuoleista, ajallista taivaltamme. Puhe tuonpuoleisesta on usein silkkaa korskeutta ja taikauskoon takertumista”, Sarasvuo sanoo.
Sarasvuolle pelastus on sitä että matka jatkuu: ” Mitä pidempään ja useammin vaellus kohti viisautta saa jatkua, sitä lähemmäksi ihminen seikkailee kohti hengellistä kotiaan. Meidät on tuomittu tekemään pyhiinvaellus alkuperäisestä viattomuudesta tietoisuuteen ja sitä kautta löytämään takaisin viattomuuteen, johon aikuisena astutaan viisauden portista.”
Kadotus puolestaan on tila, jossa ”ihminen menettää yhteyden itseensä, toisiin, tarkoitukseensa, tärkeysjärjestykseensä”.
”Samalla kokemus armosta on kadonnut. Se on tila, jossa ihminen on jäänyt yksin omavoimaisuutensa kanssa.”
Lue Jari Sarasvuon puheenvuoro Kirkko ja kaupungista
Kuva: Jani Laukkanen
Ilmoita asiavirheestä