Järjestöjen kuppi nurin – rahankeräysongelmat kärjistyneet

EurojaWIKI

Lupien saanti on vaikeutunut vuodesta 2010 lähtien, kun lupien myöntäminen siirtyi lääninhallituksilta poliisihallinnolle. Ongelmia on ollut kerääjien yleishyödyllisyyden tulkinnassa.

Valan puheenjohtajana, kristillis-humanitaarisen avustusjärjestön World Visionin toiminnanjohtaja Tiina Saukko toteaa, että 95 prosenttia hakijoista on joutunut lisäkontrolliin.

– Luvat ovat viipyneet kohtalokkaan kauan tai niitä on evätty. Lupaviranomainen on asettanut kohtuuttomia ehtoja lupien saamiselle tai jopa arvioinut hankkeiden tarpeellisuutta, Saukko sanoo.

– Esimerkiksi Word Vision joutui vetämän R-kioskeista pois lahjakorttikampanjansa, koska R-kioski tulkittiin hankkeen toteuttajaksi järjestön sijaan.

Valan mukaan järjestöt ovat joutuneet epämääräisen ja epätasa-arvoisen kohtelun alaisiksi.

– Tässä ei toteudu rahankeräyslain henki, jonka tulee mahdollistaa rahankeruu hyväntekeväisyyteen sekä varmistaa, että se on rehellistä. Nyt kaikki joutuvat epäillyiksi. Lupien viipymisen syyksi on kerrottu resurssipula. Meistä kyseessä on toimintaongelma. Lisäselvitysten määrä tietysti kuormittaa käsittelijöitä, Saukko kritisoi.

Hän sanoo, että ongelmista on pyritty neuvottelemaan poliisihallinnon ja sisäministeriön kanssa, mutta toistaiseksi lupakriteereihin ei ole tullut kohennusta.

– Lupien rajaaminen kahteen vuoteen voi esimerkiksi estää tekemästä suoraveloitussopimuksia pankin kanssa, kun poliisihallitus on kyseenalaistanut ’toistaiseksi voimassaolevan’ suoraveloitussopimuksen.

– Ruotsissa ei myönnetä lupia lainkaan, vaan varoja saa kerätä, jos toiminnassa ei ole epäselvyyksiä. Ruotsissa ei ole edes rahankeruulakia. Vain todistetut epäselvyydet voivat estää varainkeruun yleishyödylliseltä yhteisöltä, hän huomauttaa.

Myös uskonnollisten yhteisöjen ja seurakuntien lupien saaminen on puhuttanut. Näistä syistä sisäministeriö asetti marraskuussa esiselvitystyöryhmän, jonka toimikausi päättyy 13.5.2012. Työryhmän yhteyshenkilö, hallitusneuvos Katriina Laitinen sanoo, että työryhmä selvittää ongelmien syyt sekä sen, onko lakia ja sen tulkintoja syytä muuttaa. Työryhmä ei sen sijaan arvioi yksittäisiä lupaprosesseja. Esiselvityksen päätyttyä asetetaan mahdollinen lainsäädäntöhanke.

(Kuva: Wikipedia)

Lue myös: Ministeriö: Laki kieltää seurakuntien rahankeräykset

”Tyly tulkinta rahankeräyslaista”

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPaperiton pakistanilaisnainen sai tukea mielenilmaisussa
Seuraava artikkeliVuoden uskonnonopettaja vei oppilaansa Paavalin jalanjäljille

Ei näytettäviä viestejä