Pastori Kai Sadinmaan käsikirjoittama Vuosaaren vapahtaja -näytelmä riisuu Jeesukselta uskovaisen naamion. Sen sijaan se tarjoaa kuvan inhimillisestä, yhteiskunnallisesta profeetasta.
Vuosaarelainen uskonnollinen lahko ei suostu odottamaan vapahtajaa enää. Jeesus tulee, mutta hän ei täytä lahkolaisten odotuksia. Nuori nainen, Jeesus, hyökkää markkinayhteiskuntaa vastaan ja rakastuu naiseen.
Miltä Jeesus pelastaa vuosaarelaiset, käsikirjoittaja, ohjaaja Kai Sadinmaa?
– Vuosaaren Jeesus pelastaa tekopyhyydeltä, elämänmakuiseen kristillisyyteen.
Näytelmää esitetään pääsiäisen tienoilla eri puolella Helsinkiä kuuden näyttelijän ja kahden muusikon voimin. Sen on tuottanut Helsingin seurakuntayhtymä. Näytelmää ei suositella uskonnollisesti herkkähipiäisille.
– Näytelmän Jeesus on inhimillinen Jeesus. Tapa, jolla esittelen hänet, voi loukata. Jeesus on näytelmässä raadollinen, rajallinen ihminen.
Vuosaaren Vapahtaja ei kirosanoja säästele, eikä hänen tarinallaan ole onnellista loppua, eikä sellainen pääsiäisnäytelmään sopisikaan. Shokeeraaminen ei kuitenkaan ole itsetarkoitus.
– Jeesuksen toiminnassa keskeistä oli temppelikultin kritiikki. Hän oli vaarallinen heppu, sanoo pastori Sadinmaa.
Näytösajat löytyvät täältä
Yksistään Helsingissä esitetään toistakymmentä erilaista pääsiäisdraamaa. Tunnetuin niistä on Via Crucis. Massayleisön keräävä Jeesuksen ristintien tapahtumia kuvaava esitys lähtee Kaisaniemen puistosta pitkäperjantaina 22.4. klo 21. Käsikirjoituksen on tehnyt kirjailija Lauri Otonkoski ja Jeesuksen roolissa on ammattinäyttelijä Tomi Alatalo. Näytelmän ohjaa Mikko Lammi.
Turun pääsiäisdraama esitetään tuomiokirkon portailla. Emmi Louhivuori ja Ilmari Kuivala ovat ohjanneet suurnäytelmän nimeltään Nasaretilainen. Sen ensimmäinen esitys on pitkäperjantaina 22.4. klo 21.30.
Monilla muillakin paikakkunnilla on pääsiöisdraamoja.
Ilmoita asiavirheestä