Itä-Jerusalemista noin viikko sitten alkaneet väkivaltaiset yhteenotot laajentuivat pari päivää sitten. Keskiviikon välisen yön jälkeen kuolonuhreja oli Ylen tietojen mukaan kymmeniä. Valtaosa kuoli Israelin tehtyä ilmahyökkäyksiä Gazaan. Kuolleiden joukossa on useita lapsia.
Gazasta on ammuttu Israeliin noin tuhat rakettia, joista valtaosan Israel on onnistunut torjumaan ilmassa. Gazasta Israeliin tehdyissä raketti-iskuissa on kuitenkin kuollut viisi ihmistä, heidän joukossaan yksi teini-ikäinen.
– Kuulin omin korvin, kun ilmatorjunta maanantai-iltana tuhosi raketteja, jotka mahdollisesti oli suunnattu Jerusalemiin, kaupungissa asuva pappi Maria Leppäkari kertoo Kotimaalle.
Keskiviikko on hänen mukaansa sujunut Jerusalemissa kuitenkin rauhallisesti.
Leppäkari johtaa Ruotsin kirkon teologista instituuttia. Se sijaitsee 15 minuutin kävelymatkan päässä Itä-Jerusalemista.
– Täällä on kokemusta konflikteista. Siksi arki pyörii normaalisti, eikä pelon kulttuurille anneta valtaa, Leppäkari sanoo.
Hänen mukaansa väkivaltaisuuksien syttyminen ei ollut yllätys, sillä poliittinen tilanne on ollut pitkään pattitilanteessa. Siirtokuntien laajentaminen on kiristänyt entisestään vaikeaa tilannetta ja koronarajoitukset ovat turhauttanut etenkin nuoria. Rajoituksia purettiin pari viikkoa sitten, ja ihmiset ovat päässeet kokoontumaan pitkän tauon jälkeen.
– Sosiaalisella medialla on nykyisin paljon isompi merkitys väkivallan lietsojana kuin toisen intifadan aikana. Esimerkiksi kuvat, joissa israelilaiset poliisit menivät al-Aqsan moskeijan sisälle ja heittivät siellä kyynelkaasua, levisivät hetkessä ja aiheuttivat voimakkaita vastareaktioita, Leppäkari sanoo.
Suomalaissyntyinen Leppäkari on asunut ison osan 2000-lukua Jerusalemissa, ensin akatemian tutkijana ja vuodesta 2015 lähtien instituutin johtajana. Instituutin henkilökunnassa on juutalaisia, muslimeja ja kristittyjä.
– Vaikka ilmapiirissä on epävarmuutta sen suhteen, mitä tapahtuu jatkossa, elän toivossa. On pakko uskoa, että tilanne rauhoittuu. Muuta vaihtoehtoa tälle kaupungille ja koko alueelle ei ole, Leppäkari sanoo.
***
Seuraa Kotimaata
Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.
Ilmoita asiavirheestä