Jo 13 000 seuraajaa – Kirkon Instagram-tilillä sallitaan moniääninen pohdinta

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Instagram-tilillä pääsee kurkistamaan kirkon työntekijöiden elämään ja ajatteluun. Viikon välein vaihtuva tilin päivittäjä saa varsin vapaat käden sisällön luomiseen.

Verkkoviestintäpäällikkö Lari Lohikoski Kirkkohallituksesta toteaa, että Instagram välineenä perustuu visuaalisuuteen ja tunneviesteihin, joten toimiva viestintä siellä on aina ennemmin henkilökohtaista kuin organisaatiolähtöistä.

– Jo vuosien ajan kirkon Instagram-tiliä on pyöritetty niin, että vastuu annetaan vuoronperään työntekijöille, mutta on mukana ollut myös muutamia luottamushenkilöitä ja jokunen kirkollinen järjestökin.

Päivitysten taso luonnollisesti vaihtelee Lohikosken mukaan riippuen esimerkiksi itse kunkin teknisestä osaamisesta.

Kirkon Instagram-tiliä koordinoi tuottaja Marjo Kiljunen Kirkon viestinnästä. Hän kertoo, että päivittämisestä ei makseta erikseen, vaan sen ajatellaan kuuluvan seurakuntien työntekijöiden tehtäviin.

– Olemme halunneet, että päivityksistä näkyy kirkon koko arki ja kirjavuus. Päivittäjinä on niin lastenohjaajia kuin kirkkoherroja. Korona-aikana luottamushenkilöitä ei juuri ole ollut päivittäjissä, muuten kyllä.

Kiljunen kertoo, että Instagram-päivitysten sisällöistä ei ole tarvinnut keskustella jälkikäteen. Keskusteluosiosta sen sijaan joudutaan silloin tällöin poistamaan kommentteja.

Kiljunen seuraa Ruotsin kirkon Instagram-tiliä, jossa on samalainen vaihtuvien päivittäjin kierto kuin Suomessa. Kirkko Suomessa -tilillä on seuraajia yli 13 000, mikä on vain hieman vähemmän kuin Ruotsin kirkon vastaavalla tilillä.

– Sosiaalisen median kanavista Instagram on nousussa erityisesti 30–40-vuotiaiden keskuudessa. Meidän tilin seuraajissa on paljon kirkon omaa väkeä, mutta myös sellaisia, jotka eivät muuten seuraa kirkon somekeskusteluja, Kiljunen sanoo.

Henkilökohtaista pohdintaa

Viime viikolla kirkon Instagram-tiliä hallinnoi Siuntion seurakunnan tiedottaja, Vaasan yliopistossa kauppatieteitä opiskeleva Jaakko Saario. Hän käsitteli tarinoissa eli videoissa muun muassa naisten kokemaa häirintää ja väkivaltaa sekä ruotsin kielen asemaa.

Puhuessaan samaa sukupuolta olevan liitoista ja kirkon suhtautumisesta sateenkaarivähemmistöön Saario totesi aluksi, että pohdinnat eivät edusta kirkon virallista kantaa, vaan ovat hänen omiaan. Tarinan lopussa Saario liitti infolaatikkoon sateenkaaripappien nettiosoitteen.

Saario sai päivityksistään paljon kannustavaa palautetta. Häntä kiitettiin henkilökohtaisesta avautumisesta ja rohkeudesta sekä kantaaottavuudesta.

”Omakohtaisesta kokemuksesta voin kertoa, että on aivan hirveää olla joka vuosi julkisen keskustelun kohteena. On äärettömän ahdistavan tuntuista kun ihmiset ympärillä keskustelee siitä, että onko sun parisuhde ok ja onko sun rakkaus ok. Ja ylipäätään onko ok, että sä olet olemassa. Mun pitää ulos mennessä miettiä että vaikutanko ’liian homolta’, että hakataanko mut ulkona pimeellä vaan sen takia kuka oon”, Saario kertoi päivityksessään.

Hän sanoo Kotimaalle, että nosti esiin asioita, joista hänen kaveripiireissään keskustellaan.

– Liitin sateenkaaripappien nettiosoitteen, kun yksi keskustelijoista pyysi. Ajattelin, että siinä se on tiedoksi niille, jotka sitä tarvitsevat ja ne, jotka eivät tarvitse, voivat sivuuttaa sen.

Saarion etukäteen saamat ohjeet Instagram-tilin päivityksiin olivat yleisluonteisia. Häntä kehotettiin kertomaan työstään ja näyttämään, kuka ja minkälainen on ihminen työn takana.

– Kirkollahan on niin monta ääntä kuin sillä on työntekijää tai jäsentä.

Postauksia suunnitelman mukaan

Instagramin Kirkko Suomessa -tilillä voi katsoa tarinatallenteita, joita kertovat muiden muassa Porvoon ruotsalaisen seurakunnan seurakuntapastori Elefteria Apostolidou ja Helsingin Haagan seurakunnan kirkkoherra Heikki Nenonen.

Tällä viikolla päivityksiä tekee Lappeenrannan ja Joutsenon seurakuntien A-kanttori Toni Pussinen. Hän on toiminut päivittäjänä useasti aikaisemminkin

– Yleensä teen suunnitelman siitä, mitä aion viikon aikana postata. Nyt se on helppoa, sillä hiljainen viikko antaa jo itsessään raamit. Lisäksi kerron kanttorin työstä. Tarinoihin teen musiikillisia videoita, Pussinen paljastaa.

– Mitään ohjelistaa tai kiellettyjen aiheiden listaa ei meille Instagram-päivittäjille anneta, vaan tärkeää on olla oma itsensä.

Pääsiäisen jälkeisen viikon kirkon Instagram-tilin päivittämisestä vastaa järjestö, Medialähetys Sanansaattajat.

***

Seuraa Kotimaata
Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPääsiäinen tulee poikkeusoloista huolimatta – näin seurakunnat vievät toivoa toreille
Seuraava artikkeliKolumni: Kristinusko on pahimmillaan laimennettu yhdentekeväksi irvikuvaksi itsestään

Ei näytettäviä viestejä