Johannes Kastajan perinteinen kirkollinen muistopäivä on 24. kesäkuuta. Suomessa juhannus kuitenkin sotkee vanhat kirkolliset kalenterit, joita noudatetaan katolisessa ja ortodoksissa kirkossa.
Suomen keskikesän suuri juhla, juhannus, on saanut nimensä Johannes Kastajan mukaan. Niinpä luterilaisen kirkon kalenterissa juhannuspäivä on omistettu Johannes Kastajalle, ”tien raivaajalle”. Mutta koska juhannuspäivä vaihtelee vuosittain viikkokalenterin perusteella, se ei osu läheskään aina samalle päivälle katolisen ja ortodoksisen kirkon muistopäivän kanssa.
Juhannuksen ajankohta määräytyy Suomessa ja Ruotsissa kesäpäivänseisauksen mukaan. Juhannus sijoittuu sitä lähellä olevaan lauantaihin vaihteluvälillä 20.–26. kesäkuuta. Tänä vuonna juhannuspäivä on 23.6. Juhannusaatto on suomalaisessa tapakulttuurissa varsinaista juhannuspäivää huomattavasti tärkeämpi juhla.
Katolilaisilla ja ortodokseilla on kalenterissaan toinenkin Johannes Kastajalle omistettu päivä, 29. elokuuta, jolloin muistellaan Johannes Kastajan kuolemaa.
Kuva: Olli Seppälä
Lue myös:
Juhannuksena on monta syytä juhlia
Juhannus on Suomen lipun päivä – alun perin lippu syntyi tiimityönä kireällä aikataululla
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.