Korona-aika näyttää tuoneen kirkon työyhteisöihin myös hyviä asioita, käy ilmi julkisten alojen eläkkeistä huolehtivan Kevan tutkimuksesta. Työhyvinvointia kartoittaneeseen tutkimukseen haastateltiin puhelimitse kuntien, valtion ja evankelis-luterilaisen kirkon palkansaajia vuoden 2020 syys-marraskuussa. Vastaajia oli kolmetuhatta, joista noin viisisataa työskenteli kirkon alalla.
Tutkimukseen vastanneista kirkon työntekijöistä 85 prosenttia oli täysin tai melko samaa mieltä siitä, että heidän työyhteisönsä on selviytynyt korona-ajasta hyvin. Useampi kuin yhdeksän kymmenestä piti työtään merkityksellisenä. Yhtä moni arvioi osaamisensa sopivana suhteessa työn vaatimuksiin.
Työn iloa koki noin neljä viidestä kirkon työntekijästä.
Seurakuntatyöntekijät kuormittuneimpia
Kirkon alalla noin joka toinen siirtyi vuoden 2020 aikana etätöihin mutta vain kuusi prosenttia ilmoitti tehneensä etätöitä kokoaikaisesti. Seurakuntatyöntekijöistä eli hengellisen työn tekijöistä sekä hallinto- ja toimistotyöntekijöistä etätöitä teki kaksi kolmesta.
Laajasta etätyöstä huolimatta seurakuntatyöntekijöissä oli koko kirkon henkilöstöä enemmän niitä, jotka kokivat työssään henkistä kuormitusta. Heitä oli noin kaksi kolmesta. Vaikutusmahdollisuuksia työhönsä ja työkykyään he arvioivat hiukan myönteisemmin kuin edellisessä tutkimuksessa kaksi vuotta sitten.
Hautausmailla ja kirkon palvelutyössä, kuten suntioiden ja emäntien tehtävissä, etätyöt eivät juuri olleet mahdollisia. Näistä työntekijöistä joka kolmas koki työnsä henkisesti raskaaksi. Kokemukset fyysisestä kuormittavuudesta ja vaikutusmahdollisuuksien vähäisyydestä lisääntyivät kahden vuoden takaisesta. Näissä tehtävissä aiempaa harvempi oli valmis suosittelemaan työpaikkaansa.
Tutkimusraportissa todetaan, että lomautukset jäivät viime vuonna kirkon alalla määrältään vähäisiksi. Seurakuntien vastaajista joka viides ilmoitti, että heidät oli siirretty koronan takia toisiin työtehtäviin.
Epäasiallista kohtelua koki edelleen joka neljäs
Tyytyväisyys esihenkilöiden toimintaan lisääntyi kaikilla julkisen alan sektoreilla, myös kirkossa. Aiempaa useampi sanoi, että työyhteisön esihenkilö käsittelee henkilöstön kanssa työhön liittyviä muutoksia.
Esihenkilön tai työtoverin taholta koettu epäasiallinen kohtelu oli vähentynyt edellisistä tutkimuskerroista. Epäasiallista kohtelua koki silti kirkossa edelleen joka neljäs vastaaja, mikä on saman verran kuin kunta-alalla. Kaksi kolmesta kirkon alan työntekijästä koki työyhteisön ilmapiirin hyvänä tai erinomaisena. Lähes puolet kirkon alan vastaajista arvioi työhyvinvoinnin kehittyneen työyhteisössä vuoden aikana. Miltei neljä viidestä kertoi luottavansa ihmisiin työyhteisössään.
Keva tekee Julkisen alan työhyvinvointi -tutkimuksen joka toinen vuosi. Sitä on tehty kunta- ja kirkon alalla vuodesta 2014 ja valtion virastoissa vuodesta 2018 alkaen.
Lue myös:
***
Seuraa Kotimaata
Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.
Ilmoita asiavirheestä