Jolkkonen: Omavaltaisesti vedellä valeltu ei automaattisesti seurakunnan jäsen

Esikoislestadiolaiset ry:n puheenjohtajan Seppo Karhun mukaan herätysliikkeen sananpalvelijat eli maallikkosaarnaajat ovat tammikuussa kastaneet muutamia lapsia eri puolilla Suomea.

Osa kasteista on tapahtunut Pohjois-Karjalassa, joka kuuluu Kuopion hiippakuntaan. Karhun mukaan maallikkojen toimittamia kasteita on lähiaikoina tulossa lisää.

Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen kommentoi asiaa Kotimaa24:lle.

Miten arvioit yleisesti esikoislestadiolaisen sakramenttiseparatismin uusinta käännettä?

– Kirkkomme on johdonmukaisesti korostanut, että yhteisen uskomme mukaan Jumala on asettanut kirkkoonsa pappisviran ja että kukaan ei saa ilman papiksi vihkimistä hoitaa sakramentteja. Siksi myös kirkkojärjestyksessä kasteen ja ehtoollisen toimittaminen on säädetty pappisviran tehtäväksi. Nyt ei ole kyse hätäkasteesta. Esikoislestadiolaisten käytäntö on ristiriidassa sekä kirkon tunnustuksen että järjestyksen kanssa. Tästä ei ole kahta sanaa. Tämä asia on niin selvä kuin voi olla.

– Tiedän, että Pohjois-Karjalassa seurakuntien ja esikoisten yhteistyö on ollut toimivaa. Tämä on jatkuvasti vahvistettu molemmin puolin. Maakunta on täynnä kastepappeja, joihin he ovat tyytyväisiä. Kirkkopyhiä varten on annettu tiloja.

– Minun on vaikea ymmärtää, minkä takia osa liikkeen nokkamiehistä on lähtenyt ilmeisesti Seppo Karhun johdolla rikkomaan hyvän yhteistyön ja toimimaan vastoin kirkon tunnustusta ja järjestystä. Samalla se on myös rikkonut liikettä sisäisesti.

Esikoislestadiolaisilla on ilmeisesti sellainen käsitys, että maallikon vedellä ja Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen kastamaa lasta ei otettaisi ev.–lut. seurakuntien jäseniksi, koska kaste ei kirkon näkökulmasta olisi oikea kaste. Onko kategorisesti näin, kun kyse ei ole hätäkasteesta?

– Selvää on, että jos joku suorittaa vedellä valelemisen omavaltaisesti, lapsi ei automaattisesti tule seurakunnan hengelliseen yhteyteen ja jäseneksi. Vastuu on ensi sijassa vanhemmilla ja toimituksen johtajalla. On vaikea ymmärtää, miksi lapsi halutaan liittää kirkkoon, jota vastaan samalla toimitaan.

Onko tässä analogiaa Lähetyshiippakunnan eli Luther-säätiön palveluksessa olevien, muiden kuin Suomen kirkossa papiksi vihittyjen kastamiin lapsiin?

– Yhteistä on se, että kyse on selvästi laittomasta kasteesta. Myös pastoraaliset ongelmat ovat samat. Esikoislestadiolaisuudessa on tärkeää puhdas omatunto. Liikkeen johto panee nyt osan jäsenistään epävarmalle pohjalle. Lapset joutuvat ikävään välikäteen. Myös seurakuntien kirkkoherrat joutuvat vaikeaan harkintaan, johon he eivät ole pyytäneet päästä.

Voidaanko esikoislestadiolaisen maallikkokasteen saaneet lapset liittää seurakuntien jäseniksi? Onko ongelma kirkon puolella siinä, että ei voida tietää, onko heidät kastettu oikein?

– Se onko kaste toimitettu oikein, on yksi ongelma, ei ehkä suurin. Suurempi kysymys on se, mitä lapsille ja liikkeelle käy, jos he ajautuvat kirkon ulkopuolelle. Tästä piispat joutuvat keskustelemaan. Ongelma voidaan ratkaista yhä, eikä se ole edes vaikeaa. Kun perhe pyytää kastamaan oikean papin, jonka he myös tuntevat ja johon he luottavat, silloin mitään ongelmaa ei synny. Se on heidän oikeutensa. Silloin asiat hoidetaan niin kuin pitää.

Kuva: Jani Laukkanen

Lue myös:

Esikoislestadiolaiset maallikot kastavat nyt lapsia

Esikoislestadiolaiset ottivat ehtoollisen omaan käyttöön

Häkkinen: Ei yhteistyötä sakramenttiseparatistien kanssa

Salmi: Joku Suomen piispoista voisi ehkä vierailla Jällivaarassa

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTyöllisyys, terrorismi ja talous huolestuttavat suomalaisia
Seuraava artikkeliVankka tyrvääläisyys ja kaksi muuta ehdokkaan taustayhteisöä

Ei näytettäviä viestejä