Kuopion piispa Jari Jolkkonen toteaa Savon Sanomien
kolumnissaan, että moniarvoisuus ja avarakatseisuus voivat toteutua vain siellä, missä erilaiset vakaumukset saavat näkyä ja missä ne pannaan vuoropuheluun.
Jolkkonen haluaa puolustaa oikeutta sekä positiiviseen että negatiiviseen uskonnonvapauteen. Hän toteaa myös, että erilaisia vakaumuksia pitää sietää.
– En voi vaatia yhteiskuntaa, jossa minun ei tarvitse olla missään kosketuksissa uskontojen kanssa. Muussa tapauksessa pitää muuttaa korpeen tai Pohjois-Koreaan.
Jolkkonen ihmettelee, miten on päädytty suosittelemaan, että kouluissa ei lainkaan järjestettäisi tilaisuuksia, joissa on tietyn vakaumuksen mukaista sisältöä. Vaatimus vakaumusten piilottamisesta ei hänen mukaansa johda aitoon pluralismiin vaan uskonnottomaan monokulttuuriin.
Ajatusta katsomusneutraalista koulusta Jolkkonen pitää filosofisesti ongelmallisena.
– Jokaisella on jokin vakaumus. Erilaiset katsomukset ohjaavat ajatteluamme ja toimintaamme, myös yhteistä elämäämme.
Jolkkonen pohtii myös intention eli tarkoituksen merkitystä uskonnon harjoittamisessa. Jos huomio kiinnitetään vain ulkoiseen toimintaan, ajaudutaan hänen mukaansa maagiseen käsitykseen uskonnon harjoittamisesta.
– Voin vierailla moskeijassa ilman, että minusta tulee muslimi. Voin vierailla itkumuurilla kipa päässä ilman, että minusta tulee juutalainen. Molempia olen kokeillut. Toimii.
Jolkkosen mukaan ateisti voi vapain mielin laulaa Suvivirren ja Kesäpäivä Kangasalla kesälauluna samalla kun ne voivat toiselle olla rukouksia.
Kuvassa Jari Jolkkonen kirkolliskokouksessa.
Kuva: Matti Karppinen
Ilmoita asiavirheestä