Jolkkoselta puheenvuoro kirkon ja kuntien yhteistyön puolesta

JOLKKONEN PIISPA 205Jari Jolkkonen toivoo Savon Sanomien
kirjoituksessaan lisääntyvää yhteistyötä kirkon ja kuntien välille.

Hän viittaa kirjoituksessaan myös verkkoblogiin, jonka hän kirjoitti yhdessä 25. maaliskuuta 2013 avin ylijohtajan Elli Aaltosen ja Mikkelin piispan Seppo Häkkisen kanssa. Siinä patisteltiin Itä-Suomen kuntia ja seurakuntia strategiseen kumppanuuteen.

”Näkemyksemme mukaan yhteisiä rajapintoja on erityisesti auttamisen, kasvatuksen ja henkisen huollon alalla”, Jolkkonen kirjoittaa ja antaa esimerkkejä yhteistyön mahdollisuuksista.

Paitsi taloudellisia syitä, yhteistyölle olisi Jolkkosen mukaan myös historiallisia syitä. Kuntien hallinto rakennettiin keskiajalla seurakuntien hallinnon varaan, piispa muistuttaa.

”Kirkkona emme halua Norjan malliin, jossa seurakuntien budjetti on yksi alaluku kunnan budjetissa, emme myöskään Tanskan malliin, jossa hallitus ja ministeri päättävät kirkon asioista. Kaikkien uskonnonvapautta on kunnioitettava. Ihmisillä on oikeus kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan, ja oikeus harjoittaa uskontoa yksin ja yhdessä tai pidättyä siitä. Kirkonkin vapauden kannalta on tärkeää, että seurakunnat ovat itsenäisiä ja että kirkko päättää omista asioistaan.”

”Itsenäisyys ei toisaalta estä yhteistyötä. Kunta ja seurakunta palvelevat samoja ihmisiä. Usein myös vastuuta kantavat samat ihmiset sekä kunnan että seurakunnan luottamushenkilöinä. Hallinnon haasteet, ihmisten hätä ja yhteiset kohtalot yhdistävät.”

Jolkkonen katsoo, että strateginen kumppanuus parantaa laatua, kun molemmat osapuolet tuntevat sekä työmenetelmät että asiakkaat. Esteitä yhteistyölle voivat hänen mukaansa olla byrokratia, epäluulo tai urautuneet tottumukset.

Jolkkosen kirjoitus on herättänyt kritiikkiä Pakkouskonto.fi-sivustolla, jonka lehdistötiedotteena lähetetyssä kirjoituksessa esitetään, ettei julkisen vallan pitäisi suosia mitään toimijaa. Tampereen ja Helsingin vapaa-ajattelijat ovat perustaneet pakkouskonto.fi -sivuston kritisoimaan luterilaiseen kirkkoon kuuluvien lasten pakollisena pitämäänsä uskonnonopetusta peruskouluissa

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPirkko Mattila tuomitsi HLBT-syrjinnän
Seuraava artikkeliMoraali puhuttaa kirjallisuuspäivillä

Ei näytettäviä viestejä