JSN:ltä vapauttava päätös kevätjuhlan laulujutussa

Keskisuomalainen otsikoi viime keväänä ”Jeesus poistettiin kevätjuhlasta”. Jutussa oli kyse koulun aikeista muuttaa laulun sanoja. Laulua ei lopulta laulettu lainkaan. Koulun mielestä lehti ei tuonut tätä riittävän selvästi esiin ja koulu joutui muutenkin jutun vuoksi kiusalliseen valoon.

Kantelun Julkisen sanan neuvostolle tekivät lehtijutussa haastatellut luokanopettaja ja koulun rehtori.

Kantelussaan haastateltu luokanopettaja kirjoittaa ymmärtäneensä, että tuleva juttu käsittelee kevätjuhlaa varten harjoittelemista ja koulujen kevätjuhlia ylipäätään. Opettaja kertoi toimittajalle että juhlan tärkeä elementti on koulun arjesta kertova musikaali, mutta tätä ei itse jutussa mainittu lainkaan. Sen sijaan jutussa kerrottiin Jäähyväislaulusta, jota opettajan mukaan suunniteltiin laulettavaksi eri sanoilla.

Opettajan mielestä lehden olisi myös pitänyt lähettää juttu luettavaksi ennen julkaisemista, koska kysymyksessä oli eettinen aihe.

Rehtori kirjoittaa kantelussaan, että lehti johti häntä harhaan ja että se julkaisi koulusta virheellistä ja loukkaavaa tietoa, ilman mahdollisuutta virheiden oikaisemiseen.

Rehtori korostaa, että hänen koulunsa hoitaa uskonto- ja kulttuurikasvatuksen esimerkillisesti, mutta jutussa ”koulu leimattiin vastoin totuutta jonkinlaiseksi uskonnon vastaisen kapinan linnakkeeksi”. Rehtori myös kertoo joutuneensa jutun julkaisemisen jälkeen halventavien kommenttien kohteeksi.

Vastauksessaan JSN:lle päätoimittaja Pekka Mervola sanoo, että toimittaja kertoi juttua tehdessään näkökulman eli että lehti tekee juttua erilaisten eettisten arvojen huomioon ottamisesta kevätjuhlien järjestelyissä ja ohjelmassa.

Lehti sai Mervolan mukaan tietää vasta jälkikäteen, että jutussa mainittua ”uskontoneutraaliksi” muutettua laulua ei lopulta laulettu koulun kevätjuhlassa. Lehti myös tarjosi rehtorille jälkeenpäin mahdollisuutta kertoa kantojaan syntyneestä keskustelusta joko haastattelun tai mielipidekirjoituksen muodossa, mutta rehtori ei kertomansa mukaan jaksanut tarttua päätoimittajan tarjoukseen, koska halusi suojella perhettään ”kristittyjen raivolta” ja pyrki saamaan koulun työyhteisön ”tervejärkisenä pyörityksestä kesälomalle”.

JSN:n mukaan juttu liittyi yleisesti kiinnostavaan keskusteluun uskonnon ja aatteellisten sisältöjen merkityksestä koulutyössä. Koulun kevätjuhla ohjelmineen on julkista toimintaa. Esimerkiksi nostetun koulun henkilökunta sai jutussa kertoa ratkaisustaan.

JSN:n mielestä lehti ei rikkonut hyvää journalistista tapaa, joskin mahdollisuus jutun tarkistuttaminen olisi voinut olla aktiivisemmin esillä.

Lisäksi JSN katsoi, että lehdelle ei syntynyt oikaisuvelvollisuutta, koska koulu aikoi haastattelun tekemisen aikaan esittää laulusta muunnetun version. Laulusta ei myöskään lopulta laulettu säkeistöä, jossa Jeesus mainitaan.

”Yleisön kannalta olisi kuitenkin ollut kohtuullista, että lehti olisi kertonut asiasta heti saatuaan siitä tiedon eikä vasta päätoimittajan kolumnissa viikkoa myöhemmin”, todetaan JSN:n päätöksessä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeli”Maailmanneuvoston päämaja pysyköön Genevessä”
Seuraava artikkeliMielenosoittajat hyökkäsivät KMN:n yleiskokouksen päätösjumalanpalvelukseen

Ei näytettäviä viestejä