Ihmiset kokevat tulevaisuutensa olevan uhattuna toistuvien talouskriisien takia, arvelee Jyväskylän yliopiston historian professori Juha Sihvola. Nämä uhkakuvat vahvistavat heimohenkisyyttä, lisäävät auktoriteettien tarvetta ja nostavat esiin muukalaisvihan.
Historian valossa vanha hyvä yhtenäiskulttuuri on Sihvolan mielestä suhteellinen käsite. Toisaalta ihmiset ovat aina tienneet, että on olemassa omantunnon kysymyksiä, joiden aiheuttamia erimielisyyksiä on vaikea ratkoa. Toisaalta kaikki yhteiskunnat ovat kautta historian pyrkineet kansalaistensa poliittiseen sitouttamiseen. Kyse on siitä, missä kulkee suvaitsevaisuuden ja yhtenäisyyden välinen raja.
Julkisen vallan tulisi Sihvolan mielestä nyt sitouttaa kansalaiset sellaisiin periaatteisiin, jotka takaavat kaikille tasaveroiset mahdollisuudet omaan identiteettiin ja hyvään elämään. Tämän yhtenäisyyden puitteissa pitää sallia mahdollisimman laaja omantunnon vapaus.
– Mitään huivilakeja ei tarvita, vaikka rajoja joissain suhteissa joudutaankin vetämään, sanoo Sihvola. – Syrjintää ja sortoa ei saa hyväksyä edes yhteisöjen sisäisissä suhteissa. Perheiden sisällä elämäntapa voi olla hyvinkin perinteinen, eikä siihen pidä puuttua kuin vain pakottavissa tapauksissa; silloin kun se rajoittaa tasaveroista kansalaisuutta.
Kotimaa24:n haastattelema Juha Sihvola puhui tänään ekumeenisessa teologisessa Kirkot ja kansainvaellukset symposiumissa Helsingissä. Sihvola valittiin seurakuntavaaleissa Helsingin seurakuntayhtymän yhteiseen kirkkovaltuustoon ja Vuosaaren seurakunnan seurakuntaneuvostoon.
Ilmoita asiavirheestä