Juhani Tamminen: Kirkossa ja jääkiekkoperheessä paljon yhteistä

Tamminen_Juhani

Jääkiekkovalmentaja Juhani ”Tami” Tamminen käytti eilen perjantaina kirkon viestintäpäivillä Porissa tapahtuman lopetuspuheenvuoron. Tamminen rohkaisi viestijöitä ylpeyteen omasta työstään. Vuodesta 1966 jääkiekon parissa pelaajana ja valmentajana kolmella mantereella toiminut ”Aurinkokuningas” muistutti, että menestymisen salaisuus on toistuva paluu perusasioihin ja niiden harjoitteluun. Tamminen puhui kirkon viestijöille myös muun muassa kestävyydestä.

– Fyysinen ja henkinen kestävyys tarvitsevat rinnalleen moraalisen kestävyyden. Sitä mittaamassa meillä on joukkueen pukukopissa puolitoista metriä korkea peili, täksi kaudeksi valmennusvastuuseen kotikaupunkinsa Turun kakkosjoukkueeseen Tutoon palannut Tamminen kertoi viestijöille.

Kotimaa24:n haastattelussa hän kertoo näkevänsä jääkiekkoyhteisössä paljon samaa kirkon kanssa ja kuuluvansa molempiin.

– Ensimmäinen yhteinen asia on se, että ne ovat molemmat valtavia kansanliikkeitä. Toinen yhdistävä tekijä on, että niiden on jatkuvasti kyettävä muutokseen, jotta ne palvelisivat ihmisiä, joita niiden piiriin kuuluu. Jääkiekko pelinä on tarkoitettu meille kaikille, pelaajasta jäähallin nakinmyyjään, junioreihin ja heidän vanhempiinsa. Näin pitää olla myös seurakunnassa.

Hän katsoo, että molempien yhteisöjen olemassaolon oikeutus perustuu siihen, että ne mukautuvat ihmisten odotuksiin ja ajan henkeen. Tamminen katsoo, että jääkiekkoyhteisö on onnistunut tässä kirkkoa paremmin.

– Kirkko on joutunut yhteiskunnassa tietyllä tavalla puristuksiin. Urheilumaailmassa joukkue on puristuksessa joka ilta. Silloin kuin ulkoinen paine on kova nin ainoa vastavoima sille on sisäinen kiinteys. Mitä kiinteämpi yhteisö on sitä paremmin se pystyy ulkoiseen paineeseen vastaamaan. Näin on jääkiekossa ja kirkossa. Fiksuimmat tosin vetävät kimppaa myös silloin kuin ulkoinen paine ei ole kovimmillaan, Tamminen muistuttaa.

Tamminen kehottaa olemaan tuijottamatta kirkon laskevia jäsenkehityskäyriä. Hän muistuttaa, että oman peliuransa alussa 1960-luvun puolessa välissä jääkiekko ei ollut Suomen ykkösurheilulaji. Sen nykyinen asema perustuu lajin jalkautumiseen ihmisten pariin.

– Kun esimerkiksi valmensin 2000-luvun alussa Kärpät takaisin liigaan, kiersimme toimitusjohtaja Juha Junnon kanssa jokaisen Lapin peräkylän. Välillä kuulijoita oli yksi, välillä 200. Mutta näin luotiin ilmiö Oulun Kärpistä puolen Suomen joukkueena. Organisaatio on tällä hetkellä Euroopan terävintä huippua. Kirkossa on tehtävä samoin, mentävä nuorten ja perheiden pariin, Tamminen patistelee.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliOulun pappisasessorin vaalissa ylivoimainen voittaja
Seuraava artikkeliPappi ja vapaamuurari: Vapaamuurarius ei ole uskonto

Ei näytettäviä viestejä